Isen kan være farlig

Er du glad i å drive med isfiske? Eller liker du kanskje å utøve skøyteferdighetene på isen? I så fall burde du være klar over at nå kan isen kan være lunefull og full av farer.

Is på jordbæråker
Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Vinteren 2014 har stedvis vært preget av mye og skiftende vær. Dette er til bekymring for president i Norges livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, da svingninger i vær og temperatur kan føre til at isen som tilsynelatende virker trygg og ferdes på, kan være det stikk motsatte.

– Med så sterke svingninger i været kan isen være lumsk, det kan være livsfarlig å ta sjanser, opplyser Bjørnstad.

Livredderen maner hvermansen å være forsiktig, og føre var, hvis de skal ut på isen.

Gard Aleksander Bjørnstad, livredder

Gard Aleksander Bjørnstad er president i Norges livredningsselskap, og har drevet med livredning siden 1987.

Foto: Norges livredningsselskap

– Spesielt grunne områder, og områder med vannavløp eller vanntilløp er kritiske. Dette er nemlig områder der vannet stadig er i bevegelse, og dermed ikke fryser til i like stor grad som andre steder, opplyser Bjørnstad.

I fjor var det fire drukningsulykker i Norge knyttet til råtten is, ifølge tall fra Norges livredningsforbund. Årets is er angivelig enda svakere sammenlignet med fjorårets, da temperatursvingningene har vært større.

Hold hodet kaldt, selv om det er varmt

Noen steder i landet er våren allerede i anmarsj, andre steder lar den vente på seg, men det gjør den i kjent stil ikke i evig tid. Varmegradene kan virke forlokkende når de kommer, og det kan være fristende å benytte seg av godværsdager ute på isen, alene eller i godt lag.

– Det er mange som beveger seg ute på isen sammen. Det er i og for seg hyggelig dét, men et godt tips kan være å holde litt avstand mellom hverandre hvis en ikke er sikker på at isen er trygg.

Knapt med tid

Bjørnstad ber hvermansen å huske på at det er en annen årstid som kommer i møte, og at vårisen ikke er like trygg som vinterisen. Skulle ulykken imidlertid være ute, og en går gjennom råtten is, gjelder det å holde hodet kaldt.

– Går du gjennom isen, og vannet holder omtrent 0 grader, har en faktisk bare 1-2 minutter på seg før tilstanden blir kritisk. En mister både dømme- og muskelkraft i løpet av kort tid, og panikken kan lett ta deg. Det beste du da kan gjøre er å tilkalle deg oppmerksomhet og be om hjelp.

– Er man alene i en slik situasjon er den beste livforsikringen å ha på seg ispigger, som koster en 200 lapp. Da har du verktøy til å komme deg opp på egenhånd, sier Bjørnstad.

Som hjelper i en slik situasjon er det også viktig å tenke klart.

– Prøv å nå ut til den som trenger hjelp ved å bruke en «forlenget arm», som vi sier. Strekk ut det du har, anorakken din, skia di, spaden din, gjør alt du kan for å unngå å gå for nærme slik at du selv havner i vannet.

– Men det aller beste er som sagt å være føre var, og tenke seg om før en legger ut på isen, avslutter Bjørnstad.