Ii jáhke ruoššaluosa nu vahágin

Dutki Rune Muladal eahpida ahte ruoššaluošša livččii nu stuorra áittan eamilussii. Son lea čuvvon dán guokte luossanáli gođđamiid ja oaidná ahte eai gođa oktanagas. Eamiluossa gođđá mánu maŋŋá go ruoššaluossa lea jo geargan gođđamis. Dasa lassin gođđá eamiluossa čiekŋalat čáhcái go ruoššaluossa mii gođđá gáddeguoraide.

Rune Muladal ved bredden av en elv
Foto: Nils John Porsanger / NRK

Korte nyheter

 • – Nå skal Nordkalottfolket synes

  – Nå skal Nordkalottfolket synes og høres på Sametinget, sa Nordkalottfolkets representant Torill Bakken Kåven under dagens plenumsmøte. Nordkalottfolket er valgt inn med ni representanter i Sametinget og er det største opposisjonspartiet. Her er alle de som er på Sametinget nå.

  Torill Bakken Kåven
  Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK
 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald til NTB.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg samenes ønske om å få trommen tilbakeført til Sápmi. Det samiske museet i Karasjok, som er en del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMusea, ber Danmark om å få beholde trommen. Den ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Gatnjalat go muitala mo dovdu dál

  Olu dovddut go Guovdageaidnulaš Aili Keskitalo luobai Sámediggepresideanttan.

  Gula maid Keskitalo logai go luobai

  Aili Keskitalo maŋŋimuš beaivi Sámediggepresideanttan.