Hopp til innhold

Krever politiattest av idrettsledere

Idretten innfører politiattest for ansatte, trenere og andre som jobber med mindreårige barn og funksjonshemmede.

Illustrasjonsfoto barneidrett
Foto: Rainer Prang / NRK

Både idrettsledere, foreldre og trenere er positiv til dette, og begrunner det med sikrere arena for barn og funksjonshemmede innen idretten.

Informasjonsrådgiver i Norges Idrettsforbund, Martin Hassal begrunner Idrettsstyrets beslutning med at man tenker på sikkerheten til de det gjelder.

HØR: POLITIATTEST OGSÅ FOR IDRETTEN

– Et positivt tiltak

– Bakgrunnen er jo at det har vært runder der frivilligheten i Norge har sett på muligheten til å innføre krav om politiattester på mennesker som har ansvar i frivillige organisasjoner. Da har idretten bestemt at politiattest, som viser at man ikke er involvert i sexuelle overgrep mot mindreårig, er ønskelig å innføre i idretts-Norge, forklarer Martin Hassal.

Både foreldre, trenere og ledere som NRK Sámi Radio har snakket med er positiv til forslaget. Styreleder for IL Nordlys, Roald Sandvik ser også dette som et positivt tiltak.

– Jeg synes det er en veldig, veldig bra ordning. Og i og med at vårt styre har tatt det inn i lovverket, så støtter jo selvfølgelig jeg det. Det skal jo være en trygghet for de foreldre som sender sine barn til aktiviteter innenfor idrettslagene. Foreldre skal kunne føle seg trygge for at trenere og ledere i idrettsbevegelsen har sine papirer i orden, mener Roald Andreas Sandvik.

Korte nyheter

  • Slukker skogbrann uten verneutstyr eller beskyttelse

    Vilsom Piter Huari Chau har i to måneder jobbet frivillig som brannmann for å kjempe mot skogbrannene som herjer nordvest i Bolivia.

    Brannene i 2023 er de verste siden omfattende branner i 2019.

    De lokale som slukker brannene har verken verneutstyr eller medisinsk hjelp. De må gå flere kilometer for å hente vann til slukkingen.

    – Dyrelivet har lidd mye, og det er det som bekymrer oss mest. Vi er her i Tacana urfolksområde i Bella Altura hvor vi har forsøkt å kvele flammene, men det er nesten umulig. Vi har ingen ransler eller munnbind. Vi har ingenting. Ingen kan fortelle oss hvordan helsen vår vil bli påvirket om tre eller fire år, sier Chau.

    Se repportasjen i Ođđasat.

    Kjemper mot skogbranner, ingen hjelp fra myndighetene
    Foto: RTV
  • Store forventninger til Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport i Finland

    Den finske regjeringen har utvidet kommisjonens tidsfrist frem til slutten av 2025. I tillegg har de gitt mer finansiering.

    Hittil har kommisjonen holdt rundt 100 høringer, målet er å få til 300.

    Arbeidet med rapporten starter i begynnelsen av neste år, og ønsket er at den skal ha stor tyngde. Derfor håper kommisjonen på å finne konkrete forslag til tiltak for å bedre situasjonen for samer.

    – Det er viktig at vi klarer å komme med forslag som staten vil gjennomføre, slik at vi baner vei for forsoning, sier kommisjonens leder, Hannele Pokka.

    Hun legger til at en rapport alene ikke kan bygge forsoning, men at det er et skritt fremover.

    De håper at staten vil implementere forslagene de legger fram i rapporten.

    Se repportasjen i Ođđasat.

    Store forventninger til sannhetskommisjonen. Bilde av Hannele Pokka.
    Foto: YLE Sápmi
  • Sier nei til omstridt vindkraftverk i Finnmark

    Finnmarkseiendommen (FeFo) sier nei til at Grenselandet DA får bygge Davvi vindkraftverk på deres grunn. Det opplyser de i en pressemelding.

    Avgjørelsen kan være med å velte regjeringas prosjekt om å elektrifisere Equinors gassanlegg på Melkøya, som er avhengig av vindkraftutbygging i Finnmark.

    Davvi vindkraftverk er blant de største planlagte utbyggingene i Finnmark.

    FeFo begrunner sin avgjørelse med hensynet til lokalsamfunn og lokale rettighetshavere, blant annet reindrift, friluftsliv og naturvern.

    Vindkraftverket er planlagt sør i Lebesby kommune, på grensa til Tana kommune, på fjellplatået Vuonjalrášša, like nord for fjellet Rásttigáisá.

    FeFo-direktør Jan Olli varslet allerede i vinter at de ikke ønsket andre vindkraftsselskap til Finnmark.

    Rásttigáisá på avstand, sett fra fjellplatået Vuonjalrášša i Lebesby kommune i Finnmark.
    Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK