Iditarod-starten flyttet til Fairbanks på grunn av snømangel

For bare andre gang i sin 43-årige historie går Iditarod starten i Fairbanks.

Fairbanks, Alaska

I Fairbanks er det fortsatt litt snø og derfor er starten på verdens lengst hundeløp flyttet hit. Bildet er av et veikryss i byen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

En enstemmig beslutning om å flytte starten av hundeløpet fra Willow til Fairbanks ble kunngjort tirsdag kveld under et ekstraordinært møte i Iditarod styret.

Vedtaket ble gjort bare timer etter at observatører for hundeløpet returnerte fra en flytur for å se over potensielle vanskelige steder for hundeløpet, opplyser Alaska Dispatch News.

Arrangørene opplyser at snømangel i viktige deler av løpstraseen førte til styrets vedtak.

Iditarod

Det er slik det egentlig skal være under Iditarod, masse snø og solskinn.

Foto: Bill Roth / Ap

Løpet starter 9. mars i Fairbanks og avslutningsseremonien skal fortsatt etter planene være i Alaskas hovedstad Anchorage.

Den 1000 mile (1609,3 km) lange hundeløpet er flyttet nordover bare en gang før, i 2003, da lite snø i sentrale Alaska også tvang arrangørene til å flytte starten til Fairbanks.

Løpet vil starte i Fairbanks og gå langs Tanana River til Nenana, deretter videre til Manley Hot Springs og landsbyen Tanana før de når Yukon River på Ruby.

Løpet vil da gå til Galena før den forlater elva og på vei til landsbyen Huslia - det nye punktet som markerer at løpet er kommet halvveis - og deretter ned igjen til Yukon River landsbyen Koyukuk før den kobles til den opprinnelige Iditarod Trail i Nulato.