NRK Meny
Normal

Identitet styrker kunsten

– I all kunst jeg lager så er jeg veldig opptatt av identitet. Både identitet i form av det stedbundne, men også identitet i form av å ta på seg kofta og vise hvem du er, sier billedkunstner Hanne Grethe Einarsen.

Hanne Grethe Einarsen

Billedkunstner Hanne Grethe Einarsen.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Arbeidene er skapt de siste år innen teknikken grafikk og har tradisjonelle symboler som rein, rev og fugleliv i motivene. Hun former bildene etter historier hun blir fortalt og det hun opplever.

«KunStopp» er tittelen på utstillingen som hun har på Havøysund rådhus i Måsøy kommune.

Identiteten styrker henne

Det er ikke mange år siden Hanne Grethe fikk sin første kofte, men hun forteller at hun alltid har hatt den samiske identiteten med seg.

– Jeg har ikke språket, men nå har jeg heldigvis fått meg kofte og det gjør noe med meg. Det gjør at jeg blir sterkere og tryggere og det gjør, og så det at jeg blir sterkere og tryggere i uttrykkene mine, i kunsten min.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvinne

Ett av Hanne Grethes kunstverk. Maleriet «Forsvinne»

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Fugler ga inspirasjon

Kråkemalleri

Kråkemalleriet til Hanne Grethe.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Historien om samekoften, er nå et kunstverk. Den gir kunstneren både sterkere identitet og sterkere uttrykk i kunsten, sier Hanne Grete Einarsen, som først vil fortelle om kråkene i Snefjord.

– Tidlig i 2014 sto jeg på verkstedet mitt i Snefjord og så ut av vinduet, og så på kråkene som drev å styrte og herjet, slåss litt med hverandre og tok ting fra hverandre.

Hun fulgte disse kråkene i flere dager, og det ble til inspirasjon for kråkebildene hennes, som hun selv kaller dem.

Beholdt tilnavnet

Hanne Grethe forteller at hun har fått tilnavnet «Snefjordprinsessa», og at det var et tilnavn hun fikk rett etter at hun kom til Snefjord-

– Bakgrunnen for det navnet var et kunstprosjekt jeg hadde like etter at jeg kom til Snefjord, hvor jeg lagde en del forestillinger. Og derifra kom snefjordprinsessa. Og så likte jeg det så godt at jeg beholdt det, humrer hun.

  • HØR SAKEN HER: