NRK Meny
Normal

– Kanskje vi får flere med på laget nå

Når det første samiske landsmøtet for 100 år siden skal jubileres i Trondheim til uka med brask og bram, er det også med et håp om å øke nysgjerrigheten for det samiske.

Ida Marie Bransfjell
Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Jeg tror dette er starten på noe, starten på hundre gode år i Sápmi, sier Ida Marie Bransfjell til NRK kort tid før det hele braker løs.

Hun er prosjektleder for Tråante 2017, og dermed blant dem som er ansvarlig for å planlegge samenes jubileum både den kommende uken og året i sin helhet.

– Dette skal være folkelig, en folkefest! Jeg håper dette kan bli en stor begivenhet for folk flest, som ikke dem kommer til å glemme med det første.

Stappfullt program

Det hele begynte for nøyaktig 100 år siden, da sørsamen Elsa Laula Renberg tok initiativ til det første samiske landsmøtet. Siden den gang har hun vært kjent som en forkjemper og pionér for samiske rettigheter. Nå skal det feires, og det er ikke et lite program Bransfjell & Co har satt sammen.

– Vi har 120 arrangementer iløpet av uka, hvor vi blander det politiske og det kulturelle for å få en viss tyngde inn i feiringen, fortsetter Bransfjell.

Hun understreker også at de, naturlig nok, har valgt å fokusere ekstra på 6. februar. Bransfjell ønsker at dagen skal være ekstra høytidelig.

– Vi må ikke glemme at vi har en viktig dag inne i hele denne jubileumsuka.

NRK kommer til å være godt synlig den kommende uka, og gir deg alt av høydepunkter fra Tråante. Selve 6. februar blir en samisk helaften på NRK1.

– Jubileet dekkes på radio, tv, nett og sosiale medier. TV-kvelden 6. februar er satt av til vår store markering, forteller direktør Mona Solbakk.

Her kan du følge morgendagens live-stream av Tråante-åpningen:

Åpningen av Tråante på torget i Trondheim

Sparke i gang noe større

Prosjektleder Ida Marie Bransfjell frem til å møte venner og familie i festlig lag.

– I sørsamiske områder har vi ikke de store møteplassene. Dette er «once in a lifetime». Jeg gleder meg til å møte folkemylderet, sier hun.

Bransfjell håper folks nysgjerrighet rundt samisk kultur, næring og historie øker.

– Hvilke tanker har du om hva dette jubileumet kan bety for det samiske i tiden fremover?

– Vi har fortsatt en vei å gå. Vi henger etter, spesielt med rettighetsspørsmålene. Vi trenger alle med på laget, og kanskje dette er med på sparke det i gang, avslutter Bransfjell.