Hopp til innhold

Husk å stille klokka i natt

I natt får du sove en time ekstra - bare du husker å stille klokka riktig.

Alarm clock on table and woman sleeping

Vi går over til vintertid i natt. Det betyr en time ekstra søvn.

Foto: Victosha2013

Til tross for at vinteren ennå ikke har meldt sin ankomst i landet, så går vi utvilsomt den mørke vinteren i møte. I natt er det nemlig slutt på sommertida.

Søndag 26. oktober skal klokka stilles en time tilbake - fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får sove en time ekstra på søndag, mens de som er på jobb i natt må jobbe en time ekstra.

Redd for å forsove deg? Smarttelefoner stiller klokka automatisk, så du behøver ikke å stille klokka på mobilen manuelt. Har du derimot en god, gammeldags vekkerklokke så kan det være greit å huske på dette før du legger deg i natt.

Hvorfor stiller vi klokka?

Det er gjennom EØS-avtalen vi er pålagt å stille klokken frem og tilbake. Hvert år stilles klokken en time frem siste søndag i mars, og tilbake en time siste søndag i oktober.

Sommertid ble innført i en rekke land i Europa allerede i 1916 slik at man fikk lys en time lengre på sommerkveldene og for at man kunne spare energi. Ved overgang til vintertid blir det derimot mørkere tidligere på ettermiddagen.

Hvilken vei? Fram eller tilbake?

Det er ikke alltid så lett å huske hvilken vei man stiller klokka. Justervesenet, som har det nasjonale ansvaret for nøyaktig måleteknikk, har en god huskeregel for dette: på høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake, mens om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.

En annen huskeregel er å tenke på hagemøblene – de tar vi frem om våren og setter dem tilbake igjen på høsten.

Interessert i tida? Les mer på Justervesenets nettsider.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.