Husk å stille klokka i natt

I natt får du sove en time ekstra - bare du husker å stille klokka riktig.

Alarm clock on table and woman sleeping

Vi går over til vintertid i natt. Det betyr en time ekstra søvn.

Foto: Victosha2013

Til tross for at vinteren ennå ikke har meldt sin ankomst i landet, så går vi utvilsomt den mørke vinteren i møte. I natt er det nemlig slutt på sommertida.

Søndag 26. oktober skal klokka stilles en time tilbake - fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får sove en time ekstra på søndag, mens de som er på jobb i natt må jobbe en time ekstra.

Redd for å forsove deg? Smarttelefoner stiller klokka automatisk, så du behøver ikke å stille klokka på mobilen manuelt. Har du derimot en god, gammeldags vekkerklokke så kan det være greit å huske på dette før du legger deg i natt.

Hvorfor stiller vi klokka?

Det er gjennom EØS-avtalen vi er pålagt å stille klokken frem og tilbake. Hvert år stilles klokken en time frem siste søndag i mars, og tilbake en time siste søndag i oktober.

Sommertid ble innført i en rekke land i Europa allerede i 1916 slik at man fikk lys en time lengre på sommerkveldene og for at man kunne spare energi. Ved overgang til vintertid blir det derimot mørkere tidligere på ettermiddagen.

Hvilken vei? Fram eller tilbake?

Det er ikke alltid så lett å huske hvilken vei man stiller klokka. Justervesenet, som har det nasjonale ansvaret for nøyaktig måleteknikk, har en god huskeregel for dette: på høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake, mens om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.

En annen huskeregel er å tenke på hagemøblene – de tar vi frem om våren og setter dem tilbake igjen på høsten.

Interessert i tida? Les mer på Justervesenets nettsider.