NRK Meny
Normal

Fikk ingen «kvalmende følelse» denne gangen

– Hun holdt en bra tale i år, selv om jeg ikke er enig i at vi skal si «nei til alt», sier Ap-leder på Sametinget om sametingspresidentens tale.

Vibeke Larsen og Aili Keskitalo

RIS I FJOR – ROS I ÅR: Arbeiderpartiets parlamentariske leder på Sametinget, Vibeke Larsen (t.h), er svært positiv til innholdet i sametingspresident Aili Keskitalos (t.v.) nyttårstale.

Foto: Máret Eli Buljo

– Det var bra at sametingspresidenten fokuserte på kampen for, og presset mot, samisk språk og kultur – for det var jo det som var hovedteamet i Keskitalos nyttårstale. Hun gikk gjennom de store utfordringene vi står overfor.

Det er andre toner i år fra Vibeke Larsen (Ap) overfor sametingspresidentens tale.

I fjor fikk Larsen etter eget sigende en «kvalmende følelse» av Aili Keskitalos ord.

Da mente Vibeke Larsen at sametingspresidentens tale inneholdt for mange lidelseshistorier.

– Men årets tale var kanskje den beste nyttårstalen hittil, kommenterer Larsen.

– Ikke med på «nei til alt»

Rosen til tross – ei heller i år slipper sametingspresidenten fullstendig unna noen kritiske tilbakemeldinger.

– Det var vel på sin plass å være kritisk til inngrep, for samisk arealbruk er presset fra flere sider. Industrien er en del av dette presset. Jeg ser utfordringene omkring blant annet gruvedrift.

– Men jeg er ikke enig i at vi må si «nei til alt», bemerker Vibeke Larsen.

Larsen viser til den politisk betente saken der gruveselskapet Nussir har fått tillatelse til å dumpe og deponere gruveavfall Repparfjorden i Vest-Finnmark.

– Klart det er problematisk, for da begrenser man kanskje på denne måten kystfisket. Samtidig så er ikke Ap prinsipielt imot gruvedrift. Gruvedrift vurderer vi i de enkelte tilfellene. Foreløpig så er det jo bare Nussir som er et potensielt gruvedriftsprosjekt i samiske områder, sier hun.

Sametingspresident Aili Keskitalo

Sorterer søppel – men dumper avfall i fjorden

Ros til sametingspresidenten ga også stortingsrepresentant og Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Han ba blant annet statsminister Erna Solberg lytte til sametingspresident Keskitalos følgende nyttårstaleord:

«Våre barnebarn vil ikke forstå at vår generasjon med stor flid sorterte husholdningsavfall, men valgte å dumpe giftig avfall i de fjordene vi skulle hente vår mat fra».

– Det var vel miljøvernorganisasjonene som var først ute med den på Twitter. Men selvfølgelig er det et paradoks. Men sånn er mesteparten av utviklingen i samfunnet.

– Skal man utvikle ny industri, så vil det gå på bekostning av noe og noen. Så gjelder det å finne balansepunktet mellom det tradisjonelle og det nye, svarer Larsen.

Avviser påvirkning fra budsjettsamarbeid

Arbeiderpartiet er i utgangspunktet i opposisjon og et konkurrerende parti til sametingspresidentens parti på Sametinget; Norske Samers Riksforbund (NSR).

Overraskende for mange inngikk likevel Ap og NSR nylig et budsjettsamarbeid på Sametinget, der man vedtok inneværende års sametingsbudsjett.

– Er det derfor du i år er så positiv til sametingspresidentens nyttårstale?

– Nei. For også den aller første talen som Aili Keskitalo fremførte var jeg også veldig positiv til. Min rolle som opposisjonspolitiker er å være kritisk og uenig i de sakene vi faktisk er uenige. Så kan vi være enige der vi er enige – og gi ros der det er behov, svarer Vibeke Larsen.

  • Hør hele Vibeke Larsens evaluering av sametingspresidentens tale her:
 : Vibeke Larsen om Aili Keskitalos nyttårstale