I Finnmark selges det mest alkohol til mindreårige

Finnmark fylke topper statistikken for salg av alkohol til ungdom i aldersgruppen 13–16 år. Kontrollene utført av ungdomsorganisasjonen Juvente viser at 69 prosent av butikkene i Finnmark selger alkohol til mindreårige.

Øl i butikk
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I alt har ungdomsorganisasjonen Juvente testet 1224 butikker i hele landet, og 361 av dem solgte alkohol til ungdom mellom 13–16 år i 2015. Litt lavere enn i 2014.

Finnmark kommer dårligst ut

Ut fra kontrollene Juvente utførte i fjor mellom august og desember måned, kom Finnmark desidert dårligst ut med 67 prosent av butikkene som selger alkohol til mindreårige. Troms ligger på 36 prosent, som også er over landsgjennomsnittet. Finnmark er fylket som trekker opp landsgjennomsnittet, sier leder for Juvente, Maria Aspen.

Jevnt over i Finnmarks kommuner er tallet høyt. Men, det vi ser av kommunene som er positivt er Alta på 27 prosent, mens de andre kommunene trekker opp statistikken.

For lett for ungdom å kjøpe alkohol i butikkene

Leder Leder Maria Elizabet Aspen i avholdsorganisasjonen Juvente

Leder for ungdomsorganisasjonen Juvente, Maria Aspen mener at kommunen bør skjerpe inn kontrollene på skjenkebevilling som matvarekjedene har. Alle bør vise legitimasjon ved alkoholkjøp.

Foto: Juvente

Leder for ungdomsorganisasjonen Juvente, Maria Aspen sier at det er for lett for ungdom å kjøpe alkohol i norske butikker.

Hva må gjøres for å kontroll på alkoholsalget til mindreårige?

– Vi har foreslått at det blir innført legitimasjonsplikt på alkoholsalg i Norge, dette uansett alder på den som skal kjøpe alkohol i butikker må kunne vise legitimasjon. Det høres jo litt rart ut at en 60 åring må vise legitimasjon, men jeg tror at vi på denne måten kan få bort alkoholsalget for mindreårige i Norge, sier Aspen.

Kiwi best, nærbutikkene verst

Kiwi butikkene kommer best ut av kontrollene, med en salgsprosent på 8. Kiwi har god kontroll på salg til mindreårige. Mens Coop-kjeden og Rema 1000 er nok de som selger me 33 prosent og Rema 1000 på 29 prosent. Nærbutikker som ikke tilhører en kjede, som er selveid, er verst på salg av alkohol til mindreårige sier Maria Aspen.

Hvordan få bukt med salg av alkohol til mindreårige

I januar i år trådte det i kraft en nasjonal forskrift, som er som et prikkbelastningssystem for dem som har salg på skjenkebevilling, litt av modell fra førerkort. Dette skal standardiseres hva som gjør at man inndrar skjenkebevilling. Ikke forskjeller på kommuner. Det systemet tillater ikke inndragning av bevilgning ved engangs forseelse, sier Aspen.

Vi mener at kommunene må ha hyppigere kontroller og at kontrollene er av god kvalitet, mener leder for Juvente, Maria Aspen. Alkoholsalget gir gode inntekter for butikkene, der for bør butikkene sette mer

Positivt at det gjennomføre kontroller

Leder for NAV i Kautokeino Maria Eira sier at det er bra at ungdomsorganisasjonen Juvente gjennomfører slike kontroller.

– Det er positivt nå at en ny nasjonal forskrift kommer i gang, for å få redusert alkoholsalget til mindreårige. Det er ikke bra at butikker selger alkohol til mindreårige, og det må man klare å få slutt på, sier Maria Eira i NAV-Kautokeino.

I Kautokeino gjennomførte Juvente seks kontroller blant de tre dagligvarebutikkene i kommunen, og av fem av gangene fikk ungdom kjøpt alkohol.

– Dette er ikke bra, sier leder for NAV-Kautokeino, Maria Eira.

Hør intervju med leder i Juvente, Maria Aspen: