Droppet Ibiza – reiste til Nord-Korea

Mihkkal Heitmann Buljo (24): – Jeg har aldri i mitt liv vært så nervøs. Alle klærne mine var søkkvåt etter all svetten som bare silte ut av kroppen!

Mihkkal Heitmann Buljo på ferie

SPENT: Under reisen til verdens kanskje mest kjente diktatur, Nord-Korea, var førstegangsreisende Mihkkal Heitmann Buljo svært nervøs.

Foto: Mihkkal heitmann Buljo

Slik beskriver Altaværingen sine følelser når han ankom Nord-Koreas hovedstad.

I flere år har Mihkkal Heitmann Buljo (24) hatt et ønske om å reise til det diktatorstyrte landet, og rett før jul bestemte han seg for at det er nå eller aldri.

– Nord-Korea har alltid interessert meg, for folk vet så lite om dette landet. Det tok meg en måned å ordne med alle de nødvendige papirene, det som overrasket var at det var verre å komme seg inn til Kina, enn Nord-Korea. Sier Buljo.

Svettet som en gris

Mihkkal forteller om opplevelsen han hadde da de landet med fly i hovedstaden, Pyongyang.

– Jeg har aldri i mitt liv vært så nervøs som da når vi skulle gjennom tollen. Alle klærne mine var søkkvåte etter all svetten som bare silte ut av kroppen, og de soldatene som var der, kan bare beskrives som skremmende.

Mihkkal forteller om en lang liste som ble gitt til alle turistene, om ting man ikke skal gjøre og hva man ikke kan ha med seg.

Mihkkal Heitmann Buljo på ferie i Nord-Korea

SELFIE: Buljo innrømmer at det var en uvanlig ferie. Her foran et krigsmonument.

Foto: Mihkkal Heitmann Buljo

– Om du har en avis med bildet av landets diktator, Kim Jong-un, så må du for all del ikke brette avisen. Da kan du risikere en ganske hard straff og jeg tviler på at du er hjemme til jul, sier Buljo lattermildt.

Amerikanske Otto Warmbier (22) ble dømt til 15 års straffarbeid etter å ha stjålet en plakat fra hotellrommet sitt i Pyongyang. Kunne du lese i VG i forrige uke.

Få turister

Ifølge nettsiden North-Korea travel er Nord-Korea et av de tryggeste landene i verden å reise til, og begrunner det med at landet er et av de med lavest kriminalstatistikk.

Nord-Korea er et av de minst besøkte turistlandene i verden, ifølge Wikipedia, med kun 1000 til 2000 årlige turister fra «Vesten». Mange flere reiser dit fra Asia.

Ifølge ABC nyheter hadde landet totalt 100.000 turister, årlig frem til 2015, men ønsket er å øke det til to millioner innen 2020.

Totalt isolert fra resten av verden

Med verken telefondekning eller internett tilgjengelig, var Mihkkal totalt isolert fra omverdenen.

Men dette syns ikke han var så fælt.

I stedet syns han det var deilig med ferie fra de sosiale mediene og maset som mange opplever i dagens informasjonssamfunn.

– Da vi besøkte grensa mellom Nord- og Sør-Korea så plinga det inn melding. Da fortet jeg meg å sende en melding til mamma om at jeg fortsatt var i live, det satt ho stor pris på, sier Buljo spøkefullt.

Guldal olles jearahállama Mihkkal Heitmann Buljoin.

Guldal olles jearahállama Mihkkal Heitmann Buljoin, sámegillii.