NRK Meny
Normal

I dag starter Sápmi Awards

I helga avgjøres det hvem som er den beste reindriftsutøveren, samiske kokken og sløyderen.

Sápmi Awards

Sápmi Awards arrangeres tredje året på rad i Jokkmokk i Sverige. Slik så teltene ut i det første arrangementet i 2012.

Foto: Anna-Maria Ahlèn / SVT Sápmi

Sápmi Awards holdes tredje året på rad. Dette er en storsatsning som tar sikte på å løfte fram den samiske kulturen og tradisjonen.

Gjennom et sommerarrangement med stor festivitas blir det satt fokus på betydningen og de unike verdiene som alle kunstnere, ambassadører og entreprenører innom ulike kategorier gir.

Det er folket sammen med kyndige jurygrupper som utnevner vinnerne.

Tjuvstartet på torsdag

Konkurransen tjuvstartet imidlertid allerede torsdag, da de tre kandidatene som er i finalen for sløydprisen åpnet en utstilling i Jokkmokk.

I hver av de tre kategoriene deles det ut en pris på 100.000 svenske kroner. Totalt skal 360.000 svenske kroner fordeles til seirende og vinnere av andreprisen.

De andre konkurransene starter i dag da kokkene skal lage en meny som skal bedømmes og så skal årets kvinnelige reindriftsutøver velges på en måte som fortsatt er hemmelig.

Lena Persson fra Tåssåsens sameby i Jämtland är en av finalistene i kategorien duodji (samisk håndverk). Hun har sydd både nuvttegat og gállsohat, det vil si tradisjonelle reinskinnssko og reinskinnsbokser. Disse vises i utstillingen.

Jon Tomas Utsi er en av de tre kandidatene i kategorien samesløyd, men han sier til oddasat.se at han ikke liker tanken på å konkurrere i duodji.

Stor interesse for Sápmi Awards

Da fristen for å nominere kandidater til Sápmi Awards i samtlige kategorier ble lukket 17. april i år, viste det seg juryen skulle få en gedigen oppgave med å velge ut de som skal gå videre i konkurransen.

Hele 162 nomineringer var sendt inn via Sápmi Awards sin nettside.

Seks kandidater i hver kategori ble plukket ut til å være med i semifinalene, og disse ble presentert på nettsiden (ekstern lenke) til Sápmi Awards 14. mai.

Etter det var det opp til publikum å stemme frem tre kandidater i hver kategori, som går videre til den store finalenunden i Sápmi Awards.

Det har vært en hard kamp helt til det siste og totalt har 3714 personer stemt. Det er en økning på 23 prosent sammenlignet med 2013.

Den største økningen er det i kategorien «Kyndig kvinnelig reindriftsutøver», som har mottatt 58 prosent flere stemmer enn i fjor.

Du kan lese mer om de ni finalistene her (ekstern lenke)