I dag slukkes FM-nettet i Nordland

Norge blir verdens første land med heldigitale radiosendinger. I dag klokken 11.11 slukkes FM-sendingene i Nordland for NRK og de andre riksdekkende radiokanalene.

DAB

DAB: Fra og med klokken 11.11 i dag er det kun digitale radioer som gjelder i Nordland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag stenges FM-nettet for blant annet NRK og de kommersielle radiokanalene i Nordland. Igjennom dette året slukkes region for region, og om en knapp måned slukkes Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Fordelen er at vi kan levere mange kanaler til hele landet. FM-nettet hadde dårlig kapasitet, men det nye DAB-nettet gir flere titalls kanaler fra NRK, Radio Norge og P4, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Ifølge Eriksen er poenget med DAB+ å få et bedre nett til å sende radio på, og for å utvikle det. Norge er et stort land med en liten befolkning.

– Det blir dumt å bruke penger på å opprettholde et FM-nett som stadig blir dårligere.

Allerede 4. desember ble de samiske sendingene tatt vekk fra P2 og gikk over til DAB. Og kringkastingssjefen mener at de samiske sendingene får store muligheter.

– De samiske kanalene blir også distribuert over hele landet. Vi får rett og slett større rom for å lage innhold på radio, sier kringkastingssjefen.

Thor Gjermund Eriksen

SER MULIGHETER: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener det ikke er poeng i å opprettholde FM-nettet.

Foto: Anders Leines / NRK

Korte nyheter

 • Viesádijt gåhttju ságajda suohkanav hábbmitjit

  – Suohkana viesáda má ietja dán bargguj oassálassti åvddånahttemulmijt biedjat, ja dåjmajt åvddånbuktet dán sebrudakoassepládnaj. Dan diehti li viesáda árvvalusá ájnnasa. Dav tjállá Hábmera suohkan næhttabielen, ja gåhttju viesádijt álmmuktjåhkanibmáj. Dajna li viesáda maŋen sebrudakplánav hábbmimin. Suohkan gåhttju viesádijt rabás mielajn boahtet oassálastátjit. Tjåhkanibme l Ulvsvágen 26. biejve dán máno. Koronadåjma dal tjåhkanimen bærrájgåtseduvvi, valla jus e aktak sidá jalik máhte boahtet, de tjåhkanibme strijmmiduvvá.

  Hábmera suohkan - Hamarøy kommune
  Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
 • Stor betydning for ekstra penger til samiske barnehager

  Sametingsrådet øker satsene for samiskspråklig kompetanse i tilskuddsordning for samiske barnehager og avdelinger. Sámetingsrådet gir 16 000 kroner ekstra for inntil to samiskespråklige ansatte. I tillegg øker de etableringstilskuddet med 200 000 kroner innen tilskuddsordningen Tilskudd til prosjekter og utviklingsarbeid.

  – Vi styrker innsatsen for rekruttering og samisk språk i samiske barnehager, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

  For den samiske barnehagen i Hamarøy, Vuonak mánájåroj, kommer dette godt med for å kunne satse på språkprosjekter de har ønsket. Barnehagen, som oversatt til norsk bærer navnet "Fra fjorden", ønsker å jobbe med et større prosjekt om fiske og havet.

  – Det har en veldig stor betydning og er veldig gledelig, sier barnehagestyrer Charlotte Paulsen om Sametingets ekstrabevilgning.

  Les på lulesamisk her.