I dag skal ganer behages

Fra kl. 1600 skal det putre og dufte på matfestivalen márkomeannu#HERSKO i Evenes.

Samisk matfestival i Skånland

Målet med matmarkedet/festivalen er å trekke til seg folk som vanligvis ikke spiser samisk mat.

Foto: Ellen Berit Dalbakk / Márkomeannu

Det er første gang matfestivalen arrangeres, og prosjektleder Ellen Berit Dalbakk er spent på hvordan den vil bli mottatt. Hun har lyst til å gjøre den til en vandrefestival.

– Vi har en tanke om å fortsette å arrangere den. Hvis den blir vellykket i år, så er tanken at den skal arrangeres på Drag i Tysfjord neste år. Etter den tid ønsker vi å arrangere i ulike steder i regionen, forteller Dalbakk.


Kurs og konsert

Festivalen foregår 21. August – 23. August i Skånland og Evenes, og den består av kurs, matmarked, duodjimarked, i tillegg til en samedans på kvelden.

Ellen Berit Dalbakk

Prosjektleder Ellen Berit Dalbakk håper matfestivalen blir en årlig hendelse, som hvert år arrangeres på et nytt sted.

Foto: Sigve Nedredal


På torsdag vil det være kurs om urter og ville vekster, i tillegg til kurs om slakting. Fredagen er avsatt til bransjedag på Evenskjer. Der samisk mat vil bli vist frem for næringslivet.

På lørdag arrangeres flere drop-in kurs. Etter matlagingen vil gjestene ha mulighet til å høre på konserter på parkeringsplassen bak kommunehuset på Evenskjer.

Mester i samisk matkunst glad for denne matfestivalen

En som tar denne festivalen godt imot er vinneren av årets Sápmi Awards innen matkunst, Máret Rávdná Buljo. Hun har etterlyst en matfestival som synliggjør samisk mat.

Máret Rávdná Buljo i aksjon

Máret Rávdná Buljo i aksjon under Sápmi Awards. Hennes kokkekunst ble kåret til den beste i 2014.

Foto: Lars-Ola Marakatt / SR

– Vi må selv bringe vår egen matkultur fram i lyset. Jeg har vært på flere matfestivaler, men man føler seg litt alene når det er så mange andre typer mat på slike festivaler. Så dette har jeg etterlyst lenge, sier hun.