NRK Meny
Normal

I dag skal det avgjøres

Kommunestyret i Porsanger vedtar i dag om det samiske skoletilbudet i Børselv og Billefjord nedlegges. Blant noen finnes det håp om at disse består.

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter

I dag blir det avgjort om Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter får bestå.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Ved kassa i den lokale Coop-butikken i Indre-Billefjord står det en mann. I sommer flyttet Peter Henriksen med sin familie tilbake til hjemplassen sin, etter noen år i Tromsø. Han overtok jobben som butikksjef.

– Jeg har lyst til at mine barn skal få den samme oppveksten som jeg hadde, forteller Henriksen.

Han har to barn, som går på barnehagen og skolen til Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter. Et skoletilbud som i dag skal få avgjort skjebnen sin.

Ønsker nedleggelse

Porsanger kommune må spare 18 millioner kroner. Derfor står Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter, Børselv oppvekstsenter og Ájanas barnehage i Lakselv i fare for å bli nedlagt.

I dag behandles saken i kommunestyret i Porsanger.

Flere har reagert på forslaget, og for Henriksen kan det bety at barnet må skifte skole etter nyttår.

– Jeg syntes at det er litt dårlig gjort. Vi så jo at vi kunne flytte tilbake til bygda, ettersom kommunevedtaket om fredet skoletilbud fortsatt er gjeldende. Med mindre det er under ti elever ved skolen, forteller Henriksen.

Han sier også at barnehagen er full, og disse barna vil nok begynne på Billefjord skole.

– Derfor tenkte vi at skolen vil være trygg i ganske mange år, og da var det et ganske lett valg å flytte tilbake til Finnmark, sier Henriksen.

Startet et opprop

Inne på lærerværelset finner vi Jan Håland. Han er tillitsvalgt for lærerne ved Billefjord skole, og har selv valgt å ta et grep i saken.

– For to uker siden startet jeg et opprop på nett, for å si fra til kommunepolitikerne at forslaget deres ikke er brukbart, forteller Håland.

Oppropet har nå nærmere 700 underskrifter fra hele landet, og Håland mener at dette sender et sterkt signal til kommunestyret.

– Jeg tror at Porsanger er ganske samstemt i at dette ikke er bra for distriktene. Porsanger er en trekulturell kommune, og politikerne må innse at dette er en stor og rik ressurs. Derfor bør de ikke sable det ned, sier Håland.

Har fortsatt håp​

Tobarnsfaren Peter Henriksen har ikke gitt opp håpet, og tror at dagens kommunestyremøte vil ha et positivt utfall.

– Jeg har snakket med folk, og de er mer positive nå. Arbeiderpartiet har jobbet med et budsjettforslag, som vil bli lagt fram for kommunestyret. Så jeg tror at det vil gå bra, og skolen vil bestå, sier han.

Han mener at hvis skolene får leve, vil distriktene fortsette å vokse.