I dag feiret kvenavisa Ruijan Kaiku 20 år

20-årsdagen ble feiret i Ruijan Kaikus kontorer i Alta og Tromsø.

Liisa Koivulehto

Grunnlegger Liisa Koivulehto er stolt over at Ruijan Kaiku nå har eksistert i 20 år.

Foto: Heidi Nilima Monsen / Ruijan Kaiku

6. oktober 1995 ble det skrevet avishistorie. Da kom den aller første utgaven av avisa Ruijan Kaiku ut, Norges eneste trespråklige avis ut.

– Jeg kan fortsatt huske lykken av at jeg kunne være med på å skape et flerspråklig møtested for kvenene, norskfinnene og finlendere i Norge, smiler redaktør Liisa Koivulehto.

Det var hun som startet opp avisen for 20 år siden.

Skulle bli ukeavis

I 2007 sa Stortinget gjennom meldinga «Mål og Meining» at en skulle jobbe for at Ruijan Kaiku skal bli ukeavis.

Heidi Nilima Monsen

Fungerende redaktør Heidi Nilima Monsen.

Foto: Pressebilde / Ruijan Kaiku

– Vi er klare. Og vi har vært klare lenge. Det eneste vi venter på er midler til noen ekstra årsverk slik at vi får fylt en hel avis hver uke med relevant stoff for våre lesere, uttaler Koivulehto.

Hun sier at i år, året før der og året før der igjen, som de gjør hvert år, venter de spent på årets statsbudsjett for å se om de ekstra millionene kommer på plass slik at ukeavisdrømmen endelig går i oppfyllelse.

– Klar for nye 20 år

Avisa har nå i 20 år fulgt med stort og smått av det som har skjedd i de kvenske, norskfinske og finske miljøene i Norge disse årene.

– Opp og nedturer. Framskritt og tilbakeskritt. Og alt der i mellom. Det har vært 20 svært spennende år, og vi ønsker å takke hver og en som har bidratt og fulgt med oss. Sterkere og mange erfaringer rikere, så er vi mer enn klare til å ta fatt på 20 nye år, sier Koivlulehto.

Den store dagen ble feiret med kake i kontorene til Ruijan Kaiku i Alta og Tromsø, og som en liten bursdagsgave fra redaksjonen vil husstandene i Alta få jubileumsutgaven til Ruijan Kaiku i postkassa si.

– Jeg håper at ikke altaværingene blir avskrekket av kvenske titler på forsiden, men tar seg tid til å bla igjennom avisen. De fleste sakene våre er nemlig skrevet på norsk, sier fungerende redaktør Heidi Nilima Monsen.

Korte nyheter

  • 97 koronasmittede på sykehus

    Tirsdag var 97 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på sju pasienter fra dagen før.

    21 av pasientene får respiratorbehandling, og 31 ligger på intensivavdeling.