I år blir det Samemesterskap på ski i Trondheim

I forbindelse med Tråante 2017 arrangeres Samemesterskapet i vinteridretter i Trondheim.

Samisk mesterskap på ski, Karasjok

Samisk vinteridrett vil i år få muligheten til å markere seg i et område der det sjeldent arrangeres samiske mesterskap. Bildet er fra SM 2016 i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kåre Olli

Leder i SIF-N, Kåre Olli.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har lagt mesterskapet til Trondheim i år fordi vi også ønsker å delta i feiringen av det første samiske landsmøtet, som var for hundre år siden. Det er viktig at samisk idrett også er en del av denne store feiringen, forklarer leder Kåre Olli i Samenes Idrettsforbund Norge (SIF-N) til NRK.

Samenes Idrettsforbund Norge (SIF-N) har i samråd med Samenes Idrettsforbund (SIF) har vedtatt at vinter-SM 2017 arrangeres i Trondheim 10. og 11. februar 2017.

SM 2017 inngår i kvalifiseringen til AWG 2018.

SM 2017 arrangeres i Trondheim i forbindelse med Tråante 2017, som er en felles feiring av 100-årsjubileet av samefolkets første landsmøte i Trondheim 6. til 9. februar i 1917.

– Snømangel kan bli en utfordring

Olli opplyser at planleggingsarbeidet så langt har gått slik som forventet.

– Jeg kjenner ikke planleggingsarbeidet i detalj, men da vi hadde møte om SM 2017 like før jul, var tilbakemeldingene gode. Noen smådetaljer gjenstår å få på plass, men det meste skal være på plass, opplyser Olli.

Samisk mesterskap på ski 2013

Det kan bli mye fart og spenning under vinter-SM i Trondheim.

Foto: Pressebilde / SVL

Det er mange utfordringer i forbindelse med at mesterskapet arrangeres såpass langt fra der størstedelen av medlemmene i organisasjonen bor.

– En utfordring er at vi ikke har en medlemsforening i Trondheim som kan stå som vertskap for arrangementet. Derfor må vi få på plass arrangører fra våre medlemsforeninger fra hele Norge. Men jeg tror vi er i rute med dette arbeidet, sier Olli.

Trondheim har i flere år slitt med snømangel om vintere, og været er en potensiell stor utfordring.

– Mangel på snø er noe vi har forberedt oss på. Derfor har vi valgt et område av Trondheim der det vanligvis er snø. Vi trenger heller ikke veldig lange traseer med snø. I tillegg skal vi kunne produsere snø med snøkanoner, hvis nødvendig, forteller Olli.

Påmeldingsfristen for å delta er satt til 20. januar.

AWG 2018 i Canada

SM 2017 i Trondheim er et viktig stevne i forbindelse med kvalifiseringen til Arctic Winter Games 2018, som arrangeres i Hay River og Fort Smith i Northwest Territories i Canada.

Arctic Winter Games (AWG) er et idretts- og kulturarrangement for ungdom fra verdens arktiske strøk og arrangeres annet hvert år.

Arctic Winter Games 2016, futsal

Unge samiske fotballspillere, langrennsløpere og kulturutøvere har siden 2004 deltatt i Arctic Winter Games. Bildet er fra lekene i Nuuk, Grønland, i 2016.

Foto: John Einar Eira Jr. / NRK

Lekene i Hay River og Fort Smith er de tjuefemte i historien.

Samisk ungdom og ledere fra Norge, Sverige og Finland deltok i AWG for første gang i 2004. De deltar i langrenn og innendørsfotball.