Hopp til innhold

Hvordan er dette mulig??

Kim-Runar har lagd teaterstykke om hvordan det er å leve med Tourettes-syndrom. Møt ham, en instagrammer og en musiker med nye låter i ukens «Studio Sápmi»

Kim-Runar prøver å finne kortet til Ronald

En liten tryllekunstner kanskje??

Kim-Runar (23) har bachelorgrad i «Drama, Theatre & Performance Studies», og det var i forbindelse med studiene i London at han lagde teaterstykket som handler om Tourettes-syndrom.

I stykket viser han opplevelsene fra hverdagen. Om hvordan folk opplever ticsene hans.

– For meg er det viktig å understreke at dette handler kun om mine opplevelser. Jeg ønsker ikke å generalisere om Tourettes. Folk opplever syndromet forskjellig, forteller Kim-Runar i ukens «Studio Sápmi».

Nå er du på TV, man kan lett bli nervøs av mindre, fremkaller sånne situasjoner tics?

– Ja litt gjør det nok, alle situasjoner hvor man skal være stille, er jo forferdelige. Akkurat nå sitter jeg her og sliter veldig, men jeg skal holde for min egen … my own sanity, smiler Kim-Runar.

I «Studio Sápmi» fremfører Kim-Runar en scene fra stykket sitt. I skuespillet er det snakk om en gammel mann som tror at Kim-Runar er mentalt i ubalanse på grunn av ticsene.

Måten Kim-Runar skifter mellom rollene fra forteller til seg sjøl og igjen fra seg sjøl til den gamle mannen er intet mindre enn imponerende. Det er sånne stunder man kaller tv-øyeblikk.

Sesongavslutning

«Studio Sápmi» har sesongavslutning denne uka. Til siste programmet kommer Kim-Runar Klodiussen for å fortelle hvordan det er å leve med Tourettes-syndrom.

I tillegg kommer Instagram-kjendisen Astrid Mienna, hun har over 100.000 følgere. Ukens artist er Hanna Nutti, allerede som 11-åring ble hun en yndling blant Sámi Radios lyttere.

Instagram-kjendis

Astrid Mienna er også gjest i sesongens siste «Studio Sápmi». Hennes profil på Instagram er veldig populær, med 107.000 (i skrivende stund) følgere. Mienna legger ut interiørbilder.

– Interiørbilder er populære på Instagram, det er litt over 3 år siden jeg startet med dette. Sønnen min så interessen min for fotografering, og han foreslo at jeg burde begynne å legge bildene ut på Instagram, forteller Mienna.

Med så mange følgere, blir du millionær av dette?

– Nei nei, jeg blir nok ikke millionær, smiler Mienna.

Astrid Mienna

Interiørbilder har gjort Astrid Mienna til Instagram-kjendis.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Vil samarbeide

Astrid Mienna får forespørsler daglig fra firmaer som ønsker å samarbeide med henne.

– Det kommer mail nesten hver dag fra firmaer som gjerne vil samarbeide med meg. Samarbeidet går ut på at de sender varer til meg som jeg da fotograferer og legger ut på Instagram. Men jeg har ikke mange samarbeidspartnere. Jeg må sjøl like varene, jeg er litt kresen.

Lytternes favoritt

Ukens artist er Hanna Nutti, som er aktuell med nye låter. Sápmi ble kjent med Nutti allerede i 2003, da hun var 11 år gammel. Da sang hun Åsa Jinders «Av längtan till dig» på samisk.

Det var en sang Sámi radio lytterne satte pris på.

Ukens «Studio Sápmi» kan du se her.

Programmet sendes også på NRK1 onsdag klokken 2320.

Hanna Nutti

I Studio Sápmi fremfører Hanna Nutti nye sangen "Fool".

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad