Hopp til innhold

Hvor skal du feire samenes nasjonaldag? Sjekk hva som skjer der du bor.

6. februar er her og vi er klare for sámeálbmotbeaivi, eller samenes nasjonaldag som det også heter.

Alexander Mikkelsen Árranin slávgáv gæssá

Det samiske flagget heises mange steder der samer bor på samenes nasjonaldag 6. februar.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

(Artikkelen oppdateres fortløpende 6. februar)

Da var tiden inne igjen. Det er samenes nasjonaldag.

Hvor kan du delta på feiring? Her er en oversikt over arrangementer rundt om i landet.

Trykk på lenkene under for å gå direkte til de forskjellige stedene:

Har du tips om flere steder? Send en e-post til saminyhetsavdeling@nrk.no.

Áltá/Alta

Alta feirer også i en hel uke rundt Samenes nasjonaldag, med to festivaler. Sami Music Week begynner allerede 3. februar med «Juoiggas», Beaivváš Sámi Teaters forestilling om joikens historie og fortsetter resten av uka med konserter. I tillegg arrangeres også Álttá Sámi festivála i samme tidsrom med kurs i tradisjonell duodji, språk og joik, debatter og forelesninger på UiT Alta og ikke minst samisk pubaften.

Hammerfest

 • Gjenreisningsmuseet 15.45: Dagen blir feiret på Gjenreisningsmuseet, det vil det bli salg av middag (så langt det det rekker), kaffe og kaker. Vi har lett underholdning og aktiviteter for store og små. Mer nøyaktig program blir lagt ut så snart det er færdig. Les mer på Facebook
 • Konsert med Johan Sara jr. & studenter fra Norges musikkhøgskole klokken 19. Nyskapende konsert med tradisjonell joik, eletronika og improvisasjon. Les mer på Facebook

 • JAM klokken 20.00: Jam-verter Lars Rune Rebbestad og Guy Wampa Wood sikrer en elektrisk stemning når musikere fra Norges Musikkhøgskolen gjester Jernteppet. Les mer på Facebook

Guovdageaidnu/Kautokeino

Lounge Sápmi skal være en månedlig pop-up musikk-kafé på Kulturhuset i Kautokeino og 6. februar åpner den for første gang. Denne gangen, på selveste nasjonaldagen, er det fjorårets vinner av Sami Grand Prix. Inger Karoline Gaup, som står for den musikalske underholdningen.

Rockheim i samiske farger, Tråante 2017

Tråante (Trondheim) var fargelagt i de samiske fargene i 2017. Her musikkmuseet Rockheim.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kárášjohka/Karasjok

Samisk senter for samtidskunst har gleden av å invitere dere til en annerledes feiring av samenes nasjonaldag fra kl. 11:00 - 15:30.

Det blir visning av Marja Helander sin film «Birds in the Earth» og formidling på samisk eller norsk av vår utstilling Time for Sculpture #.

Marja Helander

Marja Helander sin film «Birds in the Earth» vises i Karasjok.

Foto: Kari Sara

I denne utstillingen fokuseres det på bruk av tre som hovedmateriale i skulpturer og objekter. Denne tradisjonelle materialbruken har en særlig betydning i Sápmi både i skulptur og duodji.

Kirkenes

I Sør-Varanger kommune feires dagen med offisielt program på Samfundshuset i Kirkenes mellom kl. 18:00 og 20:00. Her deltar blant andre ordfører Rune Rafaelsen, sangkoret Fossekallen og kulturskolen. Medlem av sametingsrådet, Mikkel Eskil Mikkelsen, holder tale for dagen.

Det avholdes samisk-norsk gudstjeneste i Kirkenes kirke kl. 17.00. Se hele programmet her.

Lebesby

Feiringen i Måsøy kommune skjer i Lebesby bibliotek fra kl. 12:00. Her blir det sang og marked med kaffe og kaker. Senere blir det informasjon om kofte og koftebruk. Offisiell markering fra kl. 18.00 med taler.

Les hele 6. februar-programmet for Lebesby her.

Vadsø

Aktiviteter for barn på dagtid i regi av Stubben barnehage. Kl. 17:00 åpnes dørene på Kooperativet med taler, musikk og servering.

Les hele programmet for 6. februar i Vadsø.

Romsa/Tromsø

Programmet i Tromsø for uka rundt 6. februar i Tromsø er fullstappa. NM i både reinkappkjøring og lassokasting, midt i byen, Konserter, teater, forelesninger, språkkonferanse og mye mer. Er du i Tromsø denne uka, bør du holde øynene åpne. Samenes nasjonaldag er NRK Sápmi i Tromsø, SVT Sápmi i Jokkmokk og YLE Sápmi er i Inari. Vi arrangerer et event som kan sees på livestream kl. 18.00–19.30 på NRK TV, SVT Play og YLE Areena.

Du vil garantert finne noe for deg der. Dette er bare noe av det som skjer i Tromsø.

Hársttáin/Harstad

I Harstad starter de med samisk uke 2. februar med kaffestund og kick-off, men i realiteten har de allerede satt i gang. Uka har de fŧllt med kunstutstillinger, musikk, seminar og joikeworkshop for barn. På Facebook siden til Det samiske Harstad (i linken under) finner du informasjon om det meste som skjer i byen.

Her finner du program for Samisk Uke i Harstad.

Nordreisa

I Halti markeres det også en hel samisk uke som startet den 2. februar med duodjiutstilling. Det vil også være eventyrstund med sjøsamiske fortellinger. Den samiske artisten Ágy skal både opptre og delta i samtale.

Programmet for markering i Halti finner du her.

Kåfjord

Det er senter for nordlige folk som står for arrangementet. Det loves nydelig mat, taler, sang og musikk.

Det hele starter klokken 10 med flaggheising og Samefolkets sang.

Deretter går det slag i slag Bidus og bli kjent aktivitet for skolene, utestasjoner for barneskolen, film for ungdomsskolen og skolekonsert med Resirkulert.

Emil Karlsen i Studio Sápmi

Emil Karlsen med bandet sitt Resirkulert opptrer i dag i Kåfjord.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Kveldsprogrammet begynner klokken 15 med mat. Da er selvsagt rognbollsuppe hovedretten.

Kåfjordkoret synger Samefolkets sang. Daglig leder ved Senter for nordlige folk, Terje Eriksen, står for tale for dagen. På kvelden blir det konsert med Resirkulert.

Du finner hele programmet her

Kvæfjord

Markering på rådhuset kl. 11:00 - 13:00. Kl.13:00 - 15:00 åpner utstillingen «Menneske i naturen - samisk outsider art» på Frivillighetssentralen i Borkenes.

Men det er samiske arrangementer også på torsdag 7. februar. Se hele programmet for Kvæfjord.

Bådåddjo/Bodø

I Bodø arrangeres Sáme kulturvahkkuj Bådåddjo 2019/Samisk kulturuke Bådåddjo 2019. De har et variert innhold hele uka med både forelesninger, Forestillinger for barn, kunst utstillinger, konserter og mat, selvfølgelig.

Mari Boine på Stormen Konserthus 8. februar. Klikk her for mer informasjon.

Hele programmet til Bodø, finner du her.

Dette er 323 koftekledde mennesker
Foto: Per Heimly / NRK

De samiske veiviserne kommer til Bodø for å opplyse ungdom om samisk historie og kultur. Det er de to veiviserne Vanja Tørresdal og Eli Karianne Vesterheim Hætta som kommer til byen.

Mussere/Mosjøen

I Mosjøen, utenfor Vefsn rådhus avdukes skulpturen til Elsa Laula Renberg. Skulptur av Elsa Laula Renberg avdukes på den samiske nasjonaldagen 6. februar 2019.
Skulpturen er utført av billedhugger Ellen Jacobsen. Etter avdukingen er det duket for Gudstjeneste i Dolstad kirke, etter fulgt av arrangement med versnissage av Ellen Jacobsen og kulturelle innslag. Les hele programmet her.

Kabelvåg

Nordland Kunst- og Filmfagskole og Nordnorsk Kunstnersenter inviterer til feiring av nasjonaldagen på Arbeideren i Kabelvåg fra kl. 18:00. Det blir visning av film til minne om Nils Utsi, samt matservering og aktiviteter for barn. Fra kl. 20:00 blir det filmvisning og musikk. Gudtjeneste kl. 17:00.


Mo i Rana

 • 11:00-13:00: Flaggheising på rådhusplassen og salg av samisk mat i kantina på rådhuset. Arrangør: Rana Kommune.
 • 17:00-20:00: Kaffe og kaker i kantina på Campus Helgeland. Arrangør: Raanen Saemieh.

Arrangementene er en del av "Den samiske uka" som arrangeres i Rana fra lørdag 2. februar til søndag 10. februar.

Soarttáin/Sortland

I Sortland holdes en tradisjonell feiring på Kvitbrygga med mat, kaker og kaffe. I tillegg til dette holdes det også et foredrag om tradisjonell samisk helbredelse og konsert med Will med venner. Programmet finner du her.

Feiringen av samenes nasjonaldag
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Tråante/Trondheim

I Trondheim inviterer Samien Studeenth Tråantesne, i samarbeid med Trondheim kommune, alle byens samer til lunsj. Etterpå er det gudstjeneste i Nidarosdomen På ettermiddagen kan du ta turen innom Sverresborg og feire dagen med middag, kaker og kaffe, sammen med taler, musikalske innslag og barneaktiviteter.

Snåase/Snåsa

I Snåsa inviterer Saemien Sijte til feiring under Samens Nasjonaldag. De kan by på gratis kaffe og kake. Offisiell åpning utstilling av Nils Thommassons «Renskötsel i svart og vitt», samt flere kulturelle innslag.

Plansje/Røros

På Røros feires dagen på tradisjonelt vis med mat og kulturelle aktiviteter for barn og voksne, i tillegg til åpning av utstillingen «Mearan laante gaarvene».

Saemiej åålmegebiejjie 6. februar. Programme.

Bergen

Bergen Sammid Searvi og Bergen kommune holder åpent hus på BI Bergen kl. 16:30-20:30. På programmet står tale av ordfører Marte Mjøs Persen, middag, teaterforestilling for barn og voksne. Kl 19:15 forteller professor Per Selle om «Urfolks rett til selvstyre».

Les hele programmet for Bergen her.

Oslo

I Oslo skjer det ganske mye i forbindelse med Samenes nasjonaldag og det kan være vanskelig å få med seg alt. I løpet av disse dagene har Riksscenen en variert samisk innhold med både musikk/joik, dans og teater. I tillegg har Samisk hus i Oslo laget et utrolig bra program for årets feiring på selve dagen. H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen og Erna Solberg kommer til Rådhuset, kommer du?

Samenes nasjonaldag i Oslo
Foto: Kenneth Hætta

Nesodden

Flaggheising kl. 08. Deretter arrangement i Tangenten kl. 18:00. Tale ved rådmann Wenche Folberg og ordfører Truls Wickholm. Deretter kulturinnslag med jazzgitarist Viktor Bomstad, som setter samisk tradisjonsmusikk med moderne musikkuttrykk og tommeseremoni-sirkel ved Line Efraidsen. Samisk tradisjonsmat i Kafé Tangenten.

Se hele programmet for Nesodden her.

Bærum

For første gang feirer kirken i Bærum den samiske nasjonaldagen med en felles festgudstjeneste. Gudstjenesten blir i Østerås kirke kl 18:00.

Det blir en festgudstjeneste med deltagelse fra Samisk Ungdomsutvalg, samisk kirkeråd og Østerås Vocalis, som er et av Østerås sine kor.

Etter gudstjenesten blir det en lettere servering og enkel underholdning.

Kultursjefen i Bærum kommer. Kantor Dorte Fiskaa spiller.

Prosten i Bærum prosti, Gunnar Næsheim og Kapellan Andreas Fosby i Østerås sokn deltar.

Valdres

For 15. gang feires nasjonaldagen i Valdres, i år i Øye kirke og på samfunnshuset. Det blir messe og fest på samfunnshuset, skriver Avisa Valdres.

Deatnu/Tana

Kvelden før blir det teaterforestilling på kulturhuset med Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš. Forestillingen heter Kvinnerommet, og er en same- og kvinnepolitisk teaterfabel basert på historiske fakta og dagsaktuelle hendelser.
Feiringa av samenes nasjonaldag starter med gudstjeneste på Menighetshuset i Tanabru klokken 12:00, og fortsetter utover dagen på Flerbrukssenteret med diverse underholdning og salg av tradisjonell samisk mat.

Fuoskku/Fauske

Feiringen er blitt «tyvstartet» allerede fredag 1. februar, og skal feires fem dager til ende. Lørdag var det konsert med den samiske artisten Mikkel Gaup.

Feiringa av selve nasjonaldagen starter med flaggheising klokken ti, og varer til klokken 18:00. På torget vil man finne den samiske bokbussen. På bygdetunet blir det fortellerstund med Eirin Edvardsen og Maria Piel. Dagen feires ellers med gudstjeneste, diverse kulturinnslag og med samisk mat.

Tysfjord

Árran arrangerer åpent hus på Drag i Tysfjord kommune fra klokken 12:00, med musikalsk innslag ved Erling Riibe Ramskjell, Erling Urheim med koret Várrejiena og dirigent Luba Jakobsen.

Kirka har annonsert med fakkeltog og gudstjeneste i kirkegammen. Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe på Árran.

Det blir også feiring i Kjøpsvik.

Hábmer / Hamarøy

Samefolkets dag 6. februar 2019, markeres ved Hamarøy sentralskole klokken 10, der det blir flagging, tale og sang.

Sálatvuobme/Saltdal

Den samiske uka ble startet 3. februar med åpning av utstillingen med Katarina Pirak Sikku.

På samenes nasjonaldag 6.februar er det flaggheising ved Saltdal rådhus. 9. trinn på Røkland skole har aktivitetsdag i Rognangata med salg av mat. Markiringen av dagen skjer ellers på Nordland Nasjonalsenter. Tale for dagen er ved ordfører Rune Berg. Litteraturviter, forfatter og foredragsholder Ronald Nystad-Rusaanes har foredrag med tema «Ringen gik til Sojara. Hvem var sjamanene?»

Den samiske uka avsluttes søndag 10.februar med aktivitetsdag og salg av mat på Rusånes ungdomshus.

Áhkánjárga/Narvik

Narvik kommune markerer samefolkets dag klokken 1300 på Narvik bibliotek med taler og kunstneriske innslag, samt med en enkel servering.

Vestvågøy

Ken-Gøran Mikkkelen urframfører «Sápmi Fantasia» i Borge Kirke i Vestvågøy i Lofoten kl. 19:00. «Sápmi Fantasia» er et verk på 7 satser for orgel, kor, piano, kornett, flygelhorn, joik/vokal og perkusjon.

Lofotr Kantori skal også bidra. Etter konserten blir det fest i kirkens menighetssal med kaffe og kaker, og et lite foredrag om Lofoten og det samiske, ved Frode Wigum.

Har du tips om flere steder? Send en e-post til saminyhetsavdeling@nrk.no.

Korte nyheter

 • Har sendt stevning mot staten

  I midten av juni vedtok et flertall i Sametinget å gi sametingsrådet fullmakt til å gå til søksmål mot staten i saken om elektrifisering av Melkøya.

  Sametingsrådet vedtok kort tid senere å gå til sak mot staten.

  26. juni sendte Sametingets advokat, Elise Johansen i Wikborg Rein Advokatfirma AS, et søksmålsvarsel til staten, med krav om at staten selv trekker Melkøya-vedtaket, melder avisen Ságat.

  Advokaten ba de svare innen rimelig tid, og senest innen 14 dager.

  Energidepartementet svarte at de ikke fikk mulighet til å svare innen fristen på grunn av ferieavvikling, men at de «tar sikte på å inngi svar innen fredag 16. august».

  Til svar klargjør advokaten at svaret fra energidepartementet ikke har noen virkning, og at stevningen ble sendt til Oslo tingrett 10. juli.

  Melkøya
  Foto: Allan Klo / NRK
 • Biden vil ha ny debatt med Trump

  President Joe Biden sier han vil møte Donald Trump til ny debatt i september.

  Biden har fått massiv kritikk fra sine egne etter at han gjorde en elendig figur i debatten mot Trump i slutten av juni.

  Mange har sagt at den 81 år gamle presidenten er for gammel og bør trekke seg, men Biden nekter.

  Det var i et intervju med TV-kanalen NBC som ble sendt i natt at Biden sa at han var klar for en ny debatt til høsten.