Hopp til innhold

Hvor ble det av Peder?

Peder Haugfos ble rikskjent i 2009 da han som 13-åring «startet» sitt eget samiske museet i Drammen. Men så ble det stille, hva skjedde med Peder?

Peder Haugfos, museumsbestyrer for Drammen samiske museum.

Den gang da, Peder Haugfos var en stolt museumsbestyrer i 2009.

Foto: Mette Ballovara

Vi skrur tiden tilbake, året er 2009, Peder er 13 år gammel. Han er ikke same, men interessen for det samiske er formidabel. Han har til og med eget samiske museum hjemme i kjelleren.

«Norge Rundt» overrasker unggutten med å ta han med til Finnmarksvidda, han skal endelig få møte samer.

Gjennom «Norge Rundt» programmet 6 februar (samenes nasjonaldag) får vi være med Peder når han får drømmen sin oppfylt.

Les også: Norge Rundt oppfylte Peders drømmer

Presidenten var stolt

På turen sin får Peder treffe samer, han får overrekt gaver av samer som er så glade for Peder sin begeistring for samer.

Daværende sametingspresident Egil Olli blir til og med rørt av Peder sin interesse for det samiske.

Jeg er så stolt av deg! Hadde vi hatt flere slike som deg, hadde vi hatt masse ambassadører rundt om i verden, for det trenger vi, sa en rørt Egil Olli i 2009.

Selv mora til Peder var overrasket over sønnens interesse for samer.

Da jeg fikk en gutt for 13- år siden, hadde jeg ingen anelse om at det var en samegutt jeg hadde fått. Det er litt rart at Peder har fått denne store interessen for samene, for vi har ingen tilknytning til samene, sa Randi Helgerud til NRK i 2009.

Hvor er du nå Peder?

Vi skrur tiden fremover igjen, til 2017. Peder Haugfos er blitt voksen, 21 år gammel. Han er student, skal begynne på 3 året i journalistutdanningen i Volda.

Interessen for det samiske er der fortsatt, men museet er lagt ned.

– Nå bor jeg i Volda, så det er ikke mulig å «drive» museet. Men interessen for det samiske er der fremdeles. På annet vis, i form av vennskap. Samlemanien har dabba litt av, forteller Peder.

Peder anno 2017

Peder har lyst å jobbe med underholdning, gjerne som programleder for Norge Rundt.

Foto: Privat

I 2009 hadde han et ønske om å bli same, finne seg samisk jente som kjærest. Hvordan gikk det?

– Jeg har foreløpig fått tak i ei norsk jente, fra Hamar, forteller Peder.

– Kjærligheten kan man ikke styre sjøl?

– Nei det er rart med det, sier Peder.

Du kan høre hele intervjuet med Peder Haugfos her. Der hører du blant annet hva drømmejobben til Peder er.

Korte nyheter

 • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

  Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

  Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

  Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

  Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
  Foto: Solveig Norberg / NRK
 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir