NRK Meny
Normal

Hver femte lærer vurdere å slutte i jobben

Hver femte lærer vurdere å slutte i jobben, utmattelse er hovedårsak, ifølge rapport fra NTNU Samfunnsforskning. Selv dette sier tre av fire lærere at de triver i jobben.

Lærer

Hver femte lærer vurdere å slutte i yrket.

Foto: Christophe Petit Tesson / MAXPPP/MAXPPP

I følge følge forskningsrapport fra NTNU kommer det fram at lærerene som sliter i yrket sier at pålagte arbeidsoppgaver utover undervisning og elevoppfølging tapper lærerne for krefter. Hver femte lærer vurderer å slutte i jobben.

De fleste trives i jobben

Selv om hver femte lærer vurdere å si opp jobben, så sier tre av fire lærere at de trives godt i jobben. Disse lærere sier at grunnen for at de trives i jobben er god elevkontakt og undervisning som trivselsfaktor, skriver Aftenposten.

Utmattelse som hovedårsak

Professor og seniorforsker Einar Skaalvik sier at utmattelse er blandt neste alle lærere. Mange må hvile før de kan starte forberedelse til neste dag, sier Skaalvik som sammen med Sidsel Skaalvik står bak rapporten.

Lærerne blir også pålagt mange oppgaver på kort tid i tillegg til undervisningen, som møteaktivitet og en mye dokumentasjon og papirarbeid, sier Skaalvik.

Misnøye mer enn i andre yrker

Det virker som misnøyen blant lærerne kan være større enn i andre yrkesgrupper, utifra det som kommer fram i undersøkelsen i YS arbeidsbarometer, som er utarbeidet ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Forskningsleder i Arbeidsforskningsinstituttet, Ann Cecilie Bergene sier at det virker som at det er en litt søtrre andel lærer som vil ut av yrket enn andre arbeidstakgrupper, men siden det er snakk om to forskjellige undersøkelser så bør nok ikke forskjellen overdirves.