Hungersnød og barn på flukt i 1868

Ellen Hofsøs nye ungdomsroman «Elvesang» skildrer livet til en ung jente fra Tornedalen, som blir sendt med samene til kysten av Norge. Der blir hun satt bort til fosterforeldre.

Forfatter Ellen Hofsø

Ellen Hofsø er en norsk forfatter og sosionom. Hun debuterte med romanen Ingen utgang i 1984, og har blant annet skrevet om psykiatri og rusmisbruk. Hennes siste bok, ungdomsromanen Til Sara, har handling fra det markesamiske området i Sør-Troms. Nå har hun skrevet om barn og unge som ble sendt til familier på norskekysten hvor de kunne få spise seg mette. I Tornedalen var det nemlig hungersnød i flere perioder på 1800-tallet. Ungdomsromanen er skrevet om en sann historie. Om sult, nød og flukten til kysten av Norge.

Foto: Privat

Ungdomsromanen Elvesang
Foto: ČálliidLágádus/ ForfatternesForlag

Forfatteren forteller at romanen "Elvesang" er en historisk ungdomsroman. Den er skrevet slik historien forteller. For på midtten av 1800-tallet var det slik at barn fra Nord-Sverige og Nord -Finland ble sendt til kysten av Nord-Norge, hvor det var bedre mulighet for dem å få seg nok mat. Forfatteren forteller hun har lest mye fra den historien før hun begynte å skrive romanen.

Klarte ikke å skaffe mat til familien

I Tornedalen skjedde det i flere perioder at kornet som de sådde ikke ble modent. Da hadde familiene store problemer med å skaffe nok mat til famielin, derfor ble foreldrene nødt til å sende barna sine med flyttsamene til kysten av Norge. Flyttsamene flyttet jo med sine reinflokker mot kysten, og da hadde de mulighet til å ta med seg andres barn til kysten.

De gjorde det for å hjelpe menneskene i Tornedalen, men de ble ofte beskyldt for å drive med slavehandel. Når reinflokkene kom til kysten så var det samenes jobb å tilby barna til familier som kunne fø på barna.

15 årige Kaarina får det ikke så godt

Kvenjenta Kaarina er femten år, hun har lovt mora å passe på Daniel, som er lillebroren hennes. Men det går ikke så greit for raiden fra Tornedalen deler seg, og Daniel forsvinner nordover. Kaarina havner hos Kirsten og Anders i Lavangen. Hun strever for å bli likt og godtatt, men ingen ting er godt nok og den kalde latteren til Kirsten klorer henne opp innvendig.

Redd og krenket klarer hun å komme seg vekk. Men hvor skal hun dra? Hun må finne Daniel. Og Áslat, samegutten som ga henne reinkalven. Det er forlaget ČálliidLágádus/ ForfatternesForlag som har gitt ut bok Elvesang.

Ellen Hofsø er nord-norsk forfatter, hun har gitt ut ni romaner, fem av dem er ungdomsromaner.