NRK Meny
Normal

Hundrevis av innbyggere vil beholde populær kommunelege

Kommuneoverlegen i Tysfjord har sagt opp sin stilling. Nå ber hundrevis av innbyggere at han trekker sin oppsigelse.

Joakim Brausek og Hans Martin Øvervoll

Joakim Braunsek (t.v.) og Hans Martin Øvervoll startet hver sin underskriftkampanje.

Foto: Privat/Idar Kintel / NRK

– Kravet er å få Lars Kristian Kvalheim tilbake som lege i Tysfjord. Vi får bare flere og flere underskrifter.

Det sier Hans Martin Øvervoll, som har startet en underskriftskampanjene for å beholde kommuneoverlegen i Tysfjord.

Det er satt i gang to underskriftskampanjer for å overtale kommuneoverlegen til å bli, og sålangt har listene fått mer enn 260 underskrifter.

– Enormt engasjement

Kommuneoverlege i Tysfjord kommune Lars Kristian Kvalheim sa tidligere i vår opp sin stilling i kommunen, før prøveperioden på seks måneder var over.

Dette har skapt reaksjoner blant befolkningen i Tysfjord.

– Det er et enormt engasjement blant folk. Vi vil ha ham som lege. Vi håper at kommunen tar til vettet og får ham tilbake. Folket ikke bare vil, men krever at han kommer tilbake, sier Øvervoll.

Populær lege

I løpet av sin korte periode som kommuneoverlege i kommunen rakk Kvalheim å bli en godt mottatt lege, og på sosiale medier er det uttrykt flere støtteerklæringer for legen som nå er på vei bort.

– Folk har blitt godt hjulpet av ham og han tar seg tid til pasientene. Folk som ikke har fått hjelp tidligere, har fått hjelp av ham. Det er en helt utrolig oppslutning, jeg hører veldig mye godord om ham, fortsetter Øvervoll.

Som tidligere innflytter til kommunen oppfordrer Øvervoll om å være rause med folk som vil flytte til småkommuner.

– Vi må legge til rette for at innflyttere kan trives i bygda. Vi skal være overlykkelig om folk vil bosette seg her, sier en engasjert Øvervoll.

Full av lovord

Også initiativtakeren for den andre underskriftskampanjen, Joakim Braunsek, er full av lovord om legen.

– Jeg er veldig fornøyd med jobben han gjør og ønsker han som min fastlege. Måten jeg blir møtt på av han er en måte jeg ikke har blitt møtt på av andre leger. Han følger opp pasientene på en god måte også utenom vanlig arbeidstid hvis han føler det er nødvendig, sier Braunsek.

– Kommunestyret må ta saken

Braunsek viser til kommuneloven som sier at kommunestyret plikter å ta stilling til forslag som minst 2 prosent av befolkningen står bak.

– Jeg ønsker å få en sak til kommunestyret, og at de går inn for igjen å ansette Lars Kristian Kvalheim som kommuneoverlege – og spørre han om han kan trekke oppsigelsen. Bare i kampanjen som jeg startet har nærmere 10 prosent av befolkningen skrevet under.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med verken kommuneoverlegen, rådmann og ordfører i Tysfjord kommune.