– Begynner å endre mening om rovdyr

Tirsdag ble hunden Papi angrepet av ørn på en vei rett utenfor gårdsplassen. Fra 8 meters høyde datt han så ned i asfalten, og måtte senere avlives. – Jeg har aldri opplevd lignene, sier eieren.

Arvid Bergmo og Papi

Arvid Bergmo og hunden Papi, som tirsdag ble avlivet.

Foto: PRIVAT

– Vi ser flere ganger i uka ørn her hjemme, men aldri tidligere har de angrepet dyrene våre, sier Arvid Bergmo.

Han er fortvilet og lei seg, etter selv å ha vært vitne til at én av familiens to hunder ble angrepet av ørn. Bergmo forklarer hendelsen slik:

– Papi gikk løs på gårdsplassen sammen med meg, den andre hunden sto i bånd. Jeg gikk i fjøset for å hente litt verktøy, like etterpå springer hunden ut på veien, og jeg hører en forferdelig lyd. Jeg trodde han var i slosskamp med katta.

Den andre hunden går bare og leter etter vennen sin.

Arvid Bergmo, hundeeier

Da Bergmo løp bort for å se, oppdager han Papi, som veide omlag fire kilo, åtte meter oppi luften, med ørnklørne godt fast i hunden. Bergo prøvde desperat å hive skiftnøkkelen han hadde i hånden på ørnen, men bommet.

– Plutselig mista ørnen taket, og hunden datt rett i asfalten, fortsetter Bergmo.

Uvanlig nærme huset

Vel inne i huset prøver Bergmo å stelle med Papi så godt han kan, men oppdager fort to stygge sår. Mest sannsynlig har klørne til ørnen truffet lungene. Det hele endte hos dyrlegen, hvor hunden ble avlivet.

Ørn ved Hellandsjøen

Kadaverundersøkelser viser at kongeørn kan angripe og drepe byttedyr på 30 kg. ILLUSTRASJONSBILDE

Foto: Roger Myren

– Hunden var et familiemedlem, så det var virkelig trasig dette. Det var også en tung telefon å ta til datteren vår, for å fortelle hva som hadde skjedd. Det har vært sorg i huset, det må jeg innrømme.

– Tror du det er for lite byttedyr i området ettersom ørnen går løs på hund?

– I vinter har det vært en god del med hare, så jeg tror ikke det har vært lite mat. Hunden vår var jo snauklipt og hvit, så kanskje ørnen forvekslet den med hare. Jeg vet ikke.

Endrer mening

Bergmo har bodd i Reisadalen i Troms i 20 år, og har jevnlig sett to ørner flakse rundt i området. Aldri før har de vært nærme huset som på tirsdag. Nå tenker han ikke like godt om rovdyret som han gjorde tidligere.

– Jeg er ikke den typen som skal utrydde rovdyr og fugler. Jeg vil ha dem i naturen, men nå begynner jeg å endre mening.