NRK Meny
Normal

Vil ha straff hvis hun «kløner» med tidsfrister

Karasjok-ordfører vil ha lovendring: – Hvis kommunen ikke svarer en innbygger innen tidsfristen, så skal kommunen kunne straffes.

Anne Toril Eriksen Balto og Svein Holmestrand (innfelt)

Det gikk lang tid før Svein Holmestrand (innfelt) fikk svar på sine henvendelser til Karasjok kommune. Nå skal ordføreren personlig ha sendt svar til Holmestrand.

Foto: Jan Kenneth Bråten/Dragan Čubrilo / NRK

Det er ikke vanlig at politikere eller byråkrater savner muligheten for å kunne straffes, hvis de ikke gjør jobben.

Men karasjokordføreren er av en annen tone.

– Det er på sin plass å bøtelegge offentlige etater, slik som kommuner, som ikke overholder svarfrist. Vi må kunne straffes hvis vi ikke svarer, sier derimot karasjokordfører Anne Toril Eriksen Balto.

Utspillet kommer i etterkant av karasjokinnbygger Svein Holmestrands sak.

Holmestrand ble syk i år 2000, og fikk som følge av sin sykdom en såkalt «brukerstyrt personlig assistent» – forkortet (BPA).

Men i 2004 fratok kommunen denne ordningen, slik at han fikk hjelp kun 10 timer i uka – noe Holmestrand mente var for lite.

Da startet Holmestrand å purre på svar fra Karasjok kommune, uten resultat i lang tid.

– Brøt loven

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) har konkludert med at Karasjok kommune brøt loven, da kommunen ikke overholdt svarfristen overfor en av sine innbyggere.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Helseminister Bent Høie har konkludert med at Karasjok kommune brøt loven, siden kommunen aldri overholdt Forvaltningslovens tidsfrister overfor Svein Holmestrand.

Men i dag finnes ingen sanksjonsmuligheter overfor kommuner som neglisjerer svarfrister.

– Slikt burde vi kunne straffes for, gjerne i form av en bot, sier karasjokordfører Anne Toril Eriksen Balto.

– Jeg ønsker en lovendring som muliggjør dette, hjertelig velkommen.

Hun mener kommunene skjerper seg overfor sine egne innbyggere, hvis kommuneansatte vet at det er mulig å straffes for unnlatenhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svein Holmestrand

Svein Holmestrand fra Karasjok har kjempet en lang kamp mot kommunen som har unnlatt å svare ham.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Holmestrand har fått svar fra meg

– Men hvis en kommune har en anstrengt økonomi, hvordan kan en bot gjøre ting bedre for innbyggerene? Det vil jo slanke kommunekassa ytterligere.

– Hver eneste offentlige etat er forpliktet til å følge loven. Det er det som er aller viktigst, svarer ordfører Eriksen Balto.

Hva gjelder henvendelsene og purringen til hjelpetrengende Svein Holmestrand, sier ordføreren at hun nå har svart han personlig.

– Dessverre fikk jeg ikke det brevet fra Holmestrand. Men nå i ettertid da jeg fikk det i hende, så har jeg svart han, hevder ordføreren.