Dette er trolig Valles etterfølger

Ragnhild Vassvik Kalstad fra Karasjok har fått forespørsel fra Finnmark Arbeiderparti om å være kandidat til stillingen som statssekretær for samiske saker i regjeringen.

Ragnhild Vassvik Kalstad

Ragnhild Vassvik Kalstad (Ap)

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ingalill Olsen (Ap)

Ingalill Olsen (Ap)

Foto: Mette Ballovara / NRK

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, bekrefter at Ragnhild Vassvik Kalstad er en av de sterkeste kandidatene fra Finnmark til stillingen som statssekretær i Fornyings-administrasjons og kirkedepartementet (FAD)

– Vassvik Kalstad er en sterk talsperson for det samiske og indre strøk, og sett fra mitt ståsted så håper jeg selvfølgelig at vi får en finnmarking, det er mitt ønske, sier Olsen.

Sist fredag ble det kjent at Raimo Valle, som er fra Nesseby i Finnmark, slutter som regjeringens statssekretær for samiske spørsmål, en stilling som han har hatt i 5 år.

LES OGSÅ: Slutter som statssekretær

LES OGSÅ: Skuffet

– Tar gjerne jobben

Ragnhild Vassvik Kalstad er født i 1966, hun vokste opp i Gamvik kommune i Vest-Finnmark, men har bodd flere tiår i Karasjok i Indre-Finnmark. Hun er valgt inn på Fylkestinget for Arbeiderpartiet.

Vassvik Kalstad legger ikke skjul på at dette er et oppdrag hun gjerne påtar seg, dersom hun skulle bli oppringt av Sameminister Rigmor Aasrud:

– Det er en veldig spennende og interessant stilling så hvis det skulle vise seg at jeg skulle få muligheten til å få en sånn stilling så vil jeg takke ja, sier Ragnhild Vassvik Kalstad.

Hun bekrefter at hun har gitt positivt svar til Finnmark Arbeiderparti om å være kandidat til denne stillingen.

LES OGSÅ: Statssekretær-spekulasjoner i gang

Kyst og innland

Vassvik Kalstad har sittet flere år i kommunestyret i Karasjok og i formannskapet. Hun har først og fremst jobbet med samepolitikk lokalt og innad i partiet. Hun mener selv hun har erfaring og kjennskap til det samiske som behøves i statsekretærstillingen.

– Jeg har har bodd store deler av mitt voksne liv i Karasjok, og i så måte kjenner jeg det samiske samfunnet ganske godt, og jeg kjenner det jo også godt i fra en kystsamisk tilhørighet i og med at jeg har vokst opp i Gamvik, sier hun.

– Fordel å kunne samisk

Selv om Vassvik Kalstad har bodd i Karasjok hele sitt voksne liv så snakker hun ikke samisk. Hun forstår en del, og er innstilt på å lære seg språket bedre.

– Når man skal jobbe med samepolitikk så ville det absolutt være best å kunne samisk, så det er noe som jeg må jobbe videre med og bli dyktigere på , sier hun.

Og legger til at hun forstår jo en del samisk men jeg er ikke komfortabel med å snakke samisk, ihvertfall ikke i en offentlig setting enda.

Neste uke vil trolig regjeringen utnevne ny statssekretær for samiske spørsmål.

HØR:

HØR: