NRK Meny
Normal

– Uaktuelt å nedlegge Sametinget

Høyre-Erna med klar beskjed til Frp-Siv.

Høyreleder Erna Solberg
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Jeg mener at Sametinget er en bra institusjon, og skjønner ikke hvorfor vi ikke skal tillate en urbefolkning i Norge til å utvikle sitt eget språk, egne skoler og sørge for at det samiske miljøet blir sterkt og tydelig, sier Solberg til NRK.

Frp-leder Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Frps statsministerkandidat Siv Jensen får dermed en kald skulder fra Høyre-lederen.

– Ikke flertall for nedleggelse

Den tidligere statsråden i Bondevik-regjeringen hadde ansvaret for samiske saker. Nå slår hun fast at Høyre fortsatt vil være med på å styrke satsingen på samiske saker.

– Sametinget skal ikke nedlegges, sier Høyre-lederen.

Dermed kan Fremskrittspartiets programfestede mål om å nedlegge Sametinget , bli et av temaene som kan velte et eventuelt regjeringssamarbeid med Høyre.

LES OGSÅ: programfestede mål om å nedlegge Sametinget

– Du må ha flertall for retningen og politikken på Stortinget, og Frp har ikke flertall for å nedlegge Sametinget, sier Erna Solberg.

Varsom med mer myndighet

Både Høyre og Fremskrittspartiet stiller lister i fem av sju valgkretser ved høstens sametingsvalg. Meningsmålingen som Opinion utførte for NRK i mai, viste en sterk Frp-framgang .

Selv om Høyre-lederen er klar på at det ikke vil bli aktuelt å nedlegge Sametinget, heter det i partiets samepolitiske program at "det bør utvises stor varsomhet i å overføre ytterligere myndighet til Sametinget".