NRK Meny
Normal

– Uaktuelt å nedlegge Sametinget

Høyre-Erna med klar beskjed til Frp-Siv.

Høyreleder Erna Solberg
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Jeg mener at Sametinget er en bra institusjon, og skjønner ikke hvorfor vi ikke skal tillate en urbefolkning i Norge til å utvikle sitt eget språk, egne skoler og sørge for at det samiske miljøet blir sterkt og tydelig, sier Solberg til NRK.

Frps statsministerkandidat Siv Jensen får dermed en kald skulder fra Høyre-lederen.

– Ikke flertall for nedleggelse

Den tidligere statsråden i Bondevik-regjeringen hadde ansvaret for samiske saker. Nå slår hun fast at Høyre fortsatt vil være med på å styrke satsingen på samiske saker.

– Sametinget skal ikke nedlegges, sier Høyre-lederen.

Dermed kan Fremskrittspartiets programfestede mål om å nedlegge Sametinget , bli et av temaene som kan velte et eventuelt regjeringssamarbeid med Høyre.

LES OGSÅ: programfestede mål om å nedlegge Sametinget

– Du må ha flertall for retningen og politikken på Stortinget, og Frp har ikke flertall for å nedlegge Sametinget, sier Erna Solberg.

Varsom med mer myndighet

Både Høyre og Fremskrittspartiet stiller lister i fem av sju valgkretser ved høstens sametingsvalg. Meningsmålingen som Opinion utførte for NRK i mai, .

Selv om Høyre-lederen er klar på at det ikke vil bli aktuelt å nedlegge Sametinget, heter det i at "det bør utvises stor varsomhet i å overføre ytterligere myndighet til Sametinget".