Hopp til innhold

Høyre satser på Sametinget

Høyre mener at sjansene er gode for å få en representant fra Sør-Norge inn på Sametinget.

Det norske kongeparet på Sametinget i 2005.

Her er det norske kongeparet på Sametinget i 2005 under åpningen av det femte Sametinget. Avtroppende president Sven-Roald Nystø holder sin siste tale. Høyre har hatt én representat på tinget i løpet av hele Sametingets historie.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

For første gang i historien var Høyre-politikere i Sør-Norge samlet for å stille liste til sametingsvalget.

Høyre har sett seg lei av å stå på sidelinjen. Nå vil de påvirke Sametinget med markedsøkonomi og liberalkonservatisme.

– Vi vil stille noen kritiske spørsmål om hvordan Sametinget forvalter pengene, om de kommer frem og blir brukt på best mulig måte, sier organisator for lista, Thomas Bartholdsen.

Høyre er opptatt av at pengene ikke forsvinner i byråkrati og unødig møte- og reisevirksomhet, men at midlene kommer vanlig folk til gode.

– Det er en kjerneverdi som Høyre står for, enten det er fylkesting, kommunestyre, Storting eller Sameting, seir Bartholdsen.

Polarisering

Han forteller at Tom Eirik Bartholdsen i Fredrikstad, er nominert på første plass i Høyres liste. Han er sønn av Tormod Bartholdsen fra Hammerfest, den eneste representanten som Høyre har hatt på Sametinget. Bartholdsen satt på tinget i forrige periode.

Tom-Erik Bartholdsen

Tom-Erik Bartholdsen.

Foto: Privat

Siste sametingsvalg var preget av en sterk polarisering i mandatfordelingen. Arbeiderpartiet (Ap) og Norske Samers Riksforbund (NSR) fikk begge 18 representanter, og bare seks representanter kom fra andre lister. Her vil Høyre prøve å påvirke en ny retning.

Mobiliserer velgere

I år gjelder nye valgordninger, med flere representanter og nye valgkretser. Sør-Norge valgkrets har omtrent 1000 velgere og for å få inn et mandat trenger representanten 140 stemmer bak seg. Det mener Thomas Bartholdsen er en reel tanke.

– 140 stemmer utgjør 14 prosent, som normalt er et dårlig Høyre-valg. Jeg tror sjansene er store for at vi skal gjøre et mye bedre valg enn det, sier Bartholdsen.

I tillegg til Sør-Norge vil Høyre stille liste i flere valgkretser. Ávjovárri valgkrets, bestående av Kautokeino, Karasjok og Porsanger, har nylig nominert Knut Roger Hansen fra Porsanger på første plass.

Bartholdsen sier at nå begynner arbeidet med å mobilisere velgerne.

– Det er veldig viktig at de borgelig innstilte velgerne som kvalifiserer seg for å stå i samemnantallet, registrere seg innen tidsfristen i utgangen av mai, sier Bartholdsen.

Satser på sofagruppen

Han er veldig glad for å kunne tilby Høyre-velgerne i Sør-Norge mulighet til å stemme på årets valg. Bartholdsen tror det er mange som ikke har meldt seg inn i manntallet fordi de ikke har hatt noe alternativ å stemme på.

Beathe Lille

Beathe Lille.

Foto: Pressebilde/Høyre

– I tillegg tror jeg at vi kommer til å hente stemmer fra hjemmesitter-gruppen. Det var tross alt 400 av de som var registret i manntallet som ikke stemte ved forrige valg. Og klarer vi å få en del av dem vil vi være langt på vei å ta et mandat.

På andre plass i Høyres sametingsliste er Beathe Lille, opprinnelig fra Tana og bosatt nå i Ås kommune.

Sør Norge valgkrets ved sametingsvalget omfatter fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal (unntatt kommunene Surnadal, Rindal og Sunndal), Oppland og det meste av Hedmark fylke (unntatt kommunene Engerdal, Rendalen, Os, Tolga, Tynset og Folldal).

Korte nyheter

 • Eai fuola ruvkedoaimmaid suohkanii

  Les på norsk:

  Austrálalaš fitnodat Kingsrose Mining lea dahkamin geologalaš kártenbargguid sihke Guovdageainnus, Kárášjogas, ja Porsáŋggus. Sii ohcet nihkkela, veaikki, ja kobolta.

  Guovdageainnu suohkana sátnejođiheaddji Anders S. Buljo ii fuola ruvke- ja ohcanfitnodagaid suohkanii.

  Kárášjoga gielda ii ge fuola ruvkedoaimmaid gildii.

  – Lea váttis go dat guokte stuorra, sámi gielddat lohket a-a. Muhto mii leat ožžon lobi stáhtalaš eisseválddiin ohcat. Ja lea stáhta gii eaiggáduššá minerálaid eatnama vuolde, dadjá Kingsrose Mining hálddahusdirektevra Aina Borch.

  Son oaivvilda ahte lea boastut ahte boahttevaš buolvvat eai galgga oažžut diehtit makkár minerálat gávdnojit Finnmárkkus.

  (NTB)

  Aina Borch
  Foto: Dan Robert Larsen
 • Kautokeino sier nei til gruvedrift

  Ordføreren i Kautokeino Anders S. Buljo fra Flyttsamelista sier nei til gruve- og leteselskaper og ber dem holde seg unna.

  Samtidig driver det australske selskapet Kingsrose Mining med omfattende geologisk kartleggingsarbeid i både Kautokeino, Karasjok og Porsanger. De ser særlig etter nikkel, kobber og kobolt.

  Også nabokommunen Karasjok sier nei til utbyggere.

  – Det er vanskelig når de to store, samiske kommunene sier nei. Men vi har tillatelse fra statlige myndigheter til å lete, og mineraler under bakken er eid av staten, sier administrerende direktør Aina Borch i Kingsrose Mining.

  Hun mener det er feil å frata kommende generasjoner muligheten til å vite om hvilke mineraler som finnes i Finnmark.

  (NTB)

 • Mann til sykehus etter fall fra fjell i Porsanger

  En mann er fraktet til sykehus etter å ha falt fra et fjell utenfor Lakselv. Selv om han ble skadet, dempet noen trær fallet for ham.

  Mannen i 40-årene meldte selv fra at han hadde falt ned fra et fjell utenfor Lakselv i Porsanger.

  – Vedkommende var skadet, men han hadde falt i noen trær. Dette har nok medvirket til at skadene på ham ikke var mer alvorlige, skriver operasjonsleder Lars Rune Haugen i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

  (NTB)