Høye selvmordstall i Finnmark

Selvmordsraten i Finnmark er høyere enn i noe annet fylke.

Og flere dør i selvmord i Norge enn i trafikkulykker.

Trafikkulykkene får mye oppmerksomhet i media. Selvmordene får ingen.

Flere selvmord i nord

Dystre tall for Norges nordligste fylke: Finnmark har en selvmordsrate på 16 selvmord pr. 100.000 innbyggere.

Landsgjennomsnittet ligger på 12.

- Hva er årsaken til det, forsker og psykolog Anne Silviken?

- Vi ser at jo lenger nord i verden man kommer, jo høyere er selvmordsraten. Grunnene til det kan være mange, én er at det er langt til nærmeste sykehus, og hjelpen er ikke alltid lett tilgjengelig om man først har forsøkt å ta selvmord.

Les også: Lene Marlin hedres med åpenhetspris

Livsviktig forebygging

Silviken jobber ved Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus (SANKS). De har fokus på forebygging av selvmord, og holder kurset "Førstehjelp ved selvmordsfare".

Fordi forebygging, det er et viktig stikkord når det gjelder selvmord:

Anne Silviken

Anne Silviken, forsker og psykolog ved Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus (SANKS)

- Det er veldig viktig å stille spørsmålet "Går du med selvmordstanker?" om man er bekymret for at noen rundt seg faktisk gjør det. Det kan redde liv, forklarer Silviken.

Les også: Tror kjendiseffekt kan redde liv

Årsaker


Og selv om det er flest gutter som dør av selvmord på verdensbasis, er det flest jenter som forsøker å ta selvmord.

Årsaken til det er slik:

- Guttene bruker oftere hardere metoder for å begå selvmord enn det jentene gjør. I tillegg vegrer guttene seg mer for å oppsøke hjelp. De skal klare seg mer selv, hvis man tenker litt stereotypisk på det, forklarer forskeren og psykologen.

Èn ting Silviken ikke har tro på, er at mørketiden er en viktig faktor når man ser på selvmordsrater.

- Mørketiden har ikke en dokumentert effekt, dermed kan vi legge den ballen død inntil videre.

Selvmordsbølger derimot; det er dokumentert.

- Vi ser at i små bygder og tettsteder, slik vi har mange av i nordlige områder i Norge som for eksempel Finnmark, der har mange en tett relasjon til hverandre. Relasjonene er multiplekse, og mange blir berørt. Derfor kan ett selvmord føre til et annet.

Silviken understreker at dette oftest dreier seg om mennesker som i utgangspunktet allerede er sårbare.

Mer fokus

Sammen med kommunikasjonssjef ved Finnmarkssykehuset, Igar Greiner, ønsker hun nå å sette mer fokus på selvmord og forebygging av selvmord. Og der spiller mediene en stor rolle.

Ivar Greiner

Ivar Greiner, kommunikasjonssjef Finnmarkssykehuset

- Det er vanskelig for mediene å omtale selvmord, fordi mange er redd for en smitteeffekt, forteller Greiner.

Han mener mediene bør fokusere mer på å omtale hjelpeapparatene rundt, og formidle hvordan mennesker som sliter med selvmordstanker, kan få hjelp.

Det er Silviken enig i.

- Det å omtale selvmord som et samfunnsproblem, det tror jeg er viktig. Fordi tallene viser at det virkelig har blitt det - et samfunnsproblem.

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat