NRK Meny
Normal

Høvding blir ny leder

Høvding Edward John fra Canada blir i dag valgt til ny leder av FNs urfolksforum.

Chief Edward John

Chief Edward John skal lede FNs permanente forum for urfolk det kommende året.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

I dag ettermiddag norsk tid vil FNs permanente forum for urfolk (UNPFII) komme sammen for ellevte gang i New York, og en ny leder vil bli valgt til å lede forumet kommende år.

Forumet som har som hovedmål å utøve press mot myndigheter og maktpersoner i enkeltland og internasjonalt, har bestemt at det ved hvert år skal velges en ny leder.

Selv om den nye lederen ikke offisielt overtar rollen som ordstyrer før den to uker lange sesjonen av permanent forum er i gang, kan NRK Sápmi allerede nå avsløre at det er First Nations-lederen Edward John fra British Columbia i Canada som overtar ledelsesrollen etter Mirna Kay Cunningham som har ledet forumet siden i fjor .

Høvding Edward John sier til NRK at han er beæret og glad for tilliten. Han trekker frem mangfoldet og kompetansen i forumet som har totalt 16 medlemmer.

– Min hjertesak vil være å inkludere så mange som mulig. Spesielt viktig er det for meg å kommunisere godt og inkludere alle forummedlemmene, sier John.

Edward John har vært en prominent urfolksleder både lokalt, regionalt og internasjonalt i en årrekke. Av yrke har har vært advokat i mer enn 30 år og han er æresdoktor ved universitetet i Northern British Columbia. Han har viet sitt liv til kampen for sosial og økonomisk rettferdighet for Canadas urfolk, og ble i 2011 valgt inn som den nordamerikanske representanten til FNs permanente forum for urfolk.

I februar i år ble han tildelt «National Aboriginal Achievement Award», som er den høyeste utmerkelsen for urfolk i Canada.