NRK Meny
Normal

Innrømmer å ikke ha medlemmer

Nettverk for homofile og lesbiske samer i Norge søkte likevel om pengestøtte fra staten og Sametinget.

Risten Ravna Heatta

Leder i Nettverk for homofile og lesbiske samer i Norge, Risten Ravna Heatta.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Foreningen har ikke fått bevilget støtte fra regjeringen, men Sametinget har gitt dem 480.000 kroner.

Grunnen til at regjeringen ikke gir støtte til foreningen, er at de ikke har klart å vise til mer enn et medlem. Det ene medlemmet er lederen selv.

– Vi kan ikke bevilge penger til en organisasjon som så langt bare fremstår som en person.

Dette har statssekretæren for barne- og likestillingsdepartementet, Kjell Erik Øye, tidligere uttalt til NRK Sámi Radio.

GULDAL: Homosearvvis eai leat miellahttut

Har ikke medlemmer

– I Sametingets søknadskriterier står det ingenting om at det skal vises til en medlemsliste, men at disse offentlige tilskuddsmidlene skal gå til prosjekter, sier lederen i den samiske homofilforeningen, Risten Ravna Heatta.

Så du innrømmer at dere ikke har noen medlemmer?

– Nettverket har en mailingliste som jeg forholder meg til, og den har 391 navn. I listen er det samiske homofile og lesbiske, men den inneholder også sympatisører som støtter oss, sier Heatta

Sametinget støtter foreningen

Det at Heatta ikke kan vise til andre medlemmer enn seg selv, forandrer ikke noe for Sametinget.

– Sametinget har regler og krav som søkerne må forholde seg til for å få støtte. Det tror jeg foreningen gjør siden de har fått bevilget støtte, sier sametingspresident Egil Olli.

Presidenten sier at han har registrert at regjeringen vurderer saken på en annen måte.

- Vi mener likevel at prosjektene pengene er søkt til er såpass gode og viktige at de må prioriteres. Sametingets plenum ønsker også å prioritere slikt arbeid i likestillingspolitikken, sier Olli.

Han forteller også at foreningen ikke har søkt om organisasjonsstøtte, men om tilskudd til prosjekter.

Statssekretær Øye vil ikke kommentere Sametingets avgjørelse.

Har fått støtte før

Heatta synes ikke det er vesentlig at de ikke har medlemmer ennå, fordi de er en forening som jobber med prosjekter og har engasjement.

Foreningen har tidligere også fått støtte. I fjor var de med på homseparaden i Oslo, og til dette fikk foreningen 50 000 kroner i støtte fra regjeringen. For disse pengene har Heatta ennå ikke lagd et regnskap for.

– Alle så jo at det var 20 ungdommer i den paraden, så hvorfor skal vi måtte dokumentere dette ytterligere, spør Heatta.

I en e-post inviterer Heatta andre homofile og lesbiske samer til Oslo i sommer. I e-posten står det at foreningen har leid en leilighet hvor de inviterte skal bo.

– Jeg har funnet en leilighet der det er syv soverom og store stuer. Det blir billigere for oss, men det er klart at det vil ikke være plass til alle der, sier Heatta.