NRK Meny
Normal

Holdt tilbake mobberapport

Karasjok kommune ønsker enda ikke å kommentere mobberapporten som viser at hvert tiende barn på skolen blir mobbet.

Kárášjoga gielda - Karasjok kommune
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kommunen ønsket å holde resultatet av rapporten hemmelig til alle foreldre fikk vite om dette. Fylkesmannen i Finnmark gikk ikke med på dette, og dermed ble rapporten offentliggjort.

– Det er slik at undersøkelsen berører barna på skolen vår. En viktig gruppe i dette vil derfor være foreldre, og derfor ville vi ikke offentliggjøre rapporten før de har fått vite om dette. Beklageligvis var det ikke mulig å holde lenger på rapporten, sier rådmann Hilda Vuolab.

I 2005, 2006 og 2009 har det blitt gjennomført spørreundersøkelse blant elevene ved grunnskolen i Karasjok om mobbing ved skolen. Det er tallene fra disse undersøkelsene som har blitt holdt tilbake.

LES: Resultater fra elevundersøkelsen

– Skal holde foreldremøter

Hilda Vuolab forteller at skolen skal holde foreldremøter der rapporten og resultatene legges frem.

– Jeg forstår at folk undrer seg når de ikke får høre om disse resultatene, og lurer på hva som ligger bak. Det er ikke slik at vi ikke skal offentliggjøre ting som kommer frem i de forskjellige undersøkelsene som skolen gjør.

Hilda Vuolab

Rådmann Hilda Vuolab forteller at skolen skal ha foreldremøter om rapporten.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Videre forteller rådmannen at skolen følger opp mobbesakene.

–Vi følger med på hva det er som må bli bedre på skolen vår. Det er viktig at foreldre også får være med på å dette arbeidet, slik at de kan komme med innspill på hvordan skolen kan bli bedre.

Barneombudet følger med

Fra før har barneombud Reidar Hjermann fulgt nøye med på mobbesakene i Karasjok. Det er godt kjent at det er mye mobbing i kommunen. Ikke bare på skolen, men også ellers i samfunnet. Hjermann har besøkt Karasjok flere ganger, men det virker ikke som om mobbeproblemet har blitt mindre av den grunn.

LES: – Voksne tillater mobbingen

ALLE SAKENE: Mobbingen i Karasjok

Staben ved barneombudets kontor holder på å lage et skriv om mobbingen i Karasjok som skal sendes til Fylkesmannen i Finnmark. Først etter at denne er sendt så kommenterer Hjermann mobbeundersøkelsen.

– Burde vært offentliggjort

Redaksjonssjef i NRK Sámi Radio, Eilif Aslaksen, sier at han forstår godt at kommunen ønsket å evaluere rapporten som de selv hadde bestilt før resultatet ble offentliggjort.

Eilif Aslaksen

Redaksjonssjef Eilif Aslaksen synes at Karasjok kommune burde ha opplyst foreldre om mobberapporten straks den ble ferdig.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Men det er helt uforståelig for meg kommunen har holdt denne rapporten hemmelig så lenge. Det er da naturlig å stille seg spørsmål om kommunen har hatt lyst til å tilpasse de opplysningene som kommer frem der slik at de virker mindre skremmende.

Aslaksen sier at denne saken styrker bildet om at Karasjok kommune prøver å holde tilbake informasjon som ikke er positivt for kommunen, og spesielt for kommunens ledelse.

– Fra kommunens side så sies det at de ønsket å finne ut et helhetlig bilde over situasjonen før de offentliggjorde rapporten. Dette igjen viser at kommunen ikke ser ut til å vite hva den virkelige situasjonen er, og det er jo at unger blir mobbet.

Aslaksen mener at rapporten skulle ha blitt offentliggjort straks den ble ferdig.

– Foreldre og alle berørte parter kunne da ha sett gjennom rapporten før kommunen på noen som helst måte prøver å pynte på den, avslutter han.