NRK Meny
Normal

Holdt på å spy og ønsket seg bort

Lasse Johnsen Kvernmo er snart ferdig med sin første turnè som skuespiller. Det er turnèpremieren i Kirkenes som har gjort størst inntrykk på ham.

Svein Birger Olsen og Lasse Johnsen Kvernmo

Svein Birger Olsen og Lasse Johnsen Kvernmo i «Våre vidder III».

Foto: Johan Mathis Gaup / Pressebilde

– Da vi skulle entre scenen under turnèpremieren i Kirkenes, holdt jeg på å spy og ønsket at jeg hadde vært et helt annet sted.

Slik minnes Lasse Johnsen Kvernmo sin første kveld som turnerende skuespiller. Den unge mannen fra Karasjok/Tromsø er også kjent som rockeren Teddy Millmoor i rockegruppa Sáivu.

– Tryggere på hjemmebane

Historien om unge Kvernmo er fortellingen om den unge mannen som reiste til USA for å ta flysertifikat, men som underveis fant ut at han heller ville bli rockeartist.

I fjor påske debutterte han som rockeartist med egenskrevne låter på Samfunnshuset i Karasjok, stedet der han har trødd sine barnesko. Senere på året var han på scenen under Midnattsrocken 2010 på Brennelvneset i Lakselv sammen med blant annet Guns N`Roses-gitarist Richard Fortus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Richard Fortus og Lasse Johnsen Kvernmo.

Richard Fortus og Lasse Johnsen Kvernmo fikk i fjor sommer en helikoptertur over Porsangerfjorden med 330-skvadronen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ved juletider 2010 bar det tilbake til USA for innspilling av sin første CD.

Rett før han begynte de første øvelsene med resten av Beaivváš samiske nasjonalteater, nådde Kvernmo å gi ut en EP som ble anbefalt av selveste Axl Rose på Facebook og Twitter. Selve albumet skal etter planene gis ut senere i år.

Det ble også en miniturnè i Finnmark, hvor Sáivus musikk ble servert til publikum i Hammerfest og Alta.

25. februar i år hadde rockemusikalen «Våre vidder III» premiere på kulturhuset i Kautokeino. I stykket har Lasse Johnsen Kvernmo har rollen som Áslat, en ung flyttsame som vil ut av næringen og heller følge strømmen.

– Da vi under premierehelga var på hjemmescenen til Beaivváš i Kautokeino, så var det liksom ikke noe problem å spille, det føltes trygt. Det var da vi gjorde vår første forestilling utenfor, det virkelig ble skremmende. Den forestillingen husker jeg veldig godt, sier Kvernmo.

– Morsomt og lærerikt

Selv om Kvernmo hadde det vondt inne i seg før den nevnte turnèpremieren i Kirkenes 27. februar, så har han aldri angret på at han har gjennomført jobben som planlagt.

Lasse Johnsen Kvernmo

Lasse Johnsen Kvernmo.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Pressebilde

– Nå, over titalls forestillinger senere, er det å spille Áslat bare morsomt. Nå gleder jeg meg til hver forestilling, forteller Kvernmo.

Det er imidlertid ikke lenge han får glede seg, for nå er det snart slutt. Våre vidder III, eller på samisk, Min duoddarat III, avsluttes for denne gang, under påskefestivalen i Kautokeino.

– Det har gått veldig bra. Det har mye folk på forestillingene over det hele, mye mer enn jeg hadde forventet.

En av grunnene til at han valgte å takke ja til rollen, var at han så på dette som en god mulighet til å bli mer scenevant. En fin erfaring i å ta med seg, når han jobber med det han egentlig har mest lyst å holde på med, nemlig å rocke i Sáivu-prosjektet.

Våre vidder III

Danserne Svetlana Chernova og Ekaterina Nikitina i Stellaris DansTeater har viktige visuelle roller i Våre vidder III.

Foto: Johan Mathis Gaup / Pressebilde