NRK Meny
Normal

Holder krisemøte med Sametinget om sjøsamisk fiske

Forslaget om å la fiskeindustrien eie fiskebåter og fiskekvoter, kan føre til alvorlige konsekvenser for den sjøsamiske fiskerinæringa, mener Fjordfiskenemnda. Derfor har de bestilt en egen konsekvensutredning.

Geir Tommy Pedersen

Leder i Fjordfiskenemnda har bestilt en egen sjøsamisk konsekvensutredning. Men utredninga kan bli stoppet på grunn av pengemangel.

Foto: Norske Samers Riksforbund (NSR)

Men en slik utredning kan ifølge avisa Ságat bli stoppet på grunn av pengemangel.

– Problemet er at fjordfiskenemnda har fått under halvparten av det budsjettet det har behov for, forteller leder Geir Tommy Pedersen til Ságat.

Nemnda hadde meldt inn et behov på 800.000 kroner, men har fått innvilget bare 350.000 kroner.

Møte med Sametinget

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har nektet en sjøsamisk konsekvensutredning. Samtidig har hun sagt seg villig til politiske konsultasjoner med Sametinget om saka.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I neste uke skal de ha et eget møte med Sametinget for å drøfte situasjonen.

Det er forslaget fra det regjeringsoppnevnte utvalget, Tveteråsutvalget (også kalt Sjømatindustriutvalget), som skal være på dagsorden.

Fjordfiskenemndas leder Geir Tommy Pedersen retter en sterk kritikk til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Statsråden har nektet en sjøsamisk konsekvensutredning av forslagene slik stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) og sametingsråd Silje Karine Muotka har krevd.

– Forslagene fra Tveterås-utvalget kan føre til fullstendig utradering av sjøsamisk kultur , sa Muotka samme dag som utvalget la fram sin rapport like før jul.

Frykter islandske tilstander

Også sjøsamiske fiskere reagerer og frykter islandske tilstander dersom forslagene fra utvalget blir vedtatt.

Retten til å eie fiskebåter og fiskekvoter i Norge har i henhold til deltakerloven hittil vært forbeholdt aktive fiskere. Nå frykter de å tape hegemoniet til industrien dersom aktivitetskravet blir opphevet slik utvalget har foreslått det.

– Absolutt crazy forslag

Heller ikke islandske småbåtfiskere mener det er noe særlig lurt å etterligne den islandske fiskeripolitikken.

– Dette er absolutt crazy , sier småbåtfisker Birgir Haukdal fra Keflavik.

Etter at industrien på Island fikk muligheten til å eie fiskebåter i 1991, er det blitt knallhard konkurranse om fiskekvotene. Resultatet er opphoping av fiskekvotene på stadig færre hender. Tidligere aktive fiskevær sliter med arbeidsledighet og fraflytting.

– Vi ble kanskje tatt på senga og var ikke godt nok forberedt påde sosiale konsekvensene av vedtaket, medgir sjefdirektør Johann Gudmundsson i Fiskeridepartemenetet på Island selv om vedtaket også har styrket den islandske økonomien på et generelt grunnlag.

Venter på svar fra departementet

Skeptikere til Tveterås-utvalgets forslag, frykter den samme utviklinga også i Norge.

Fjordfiskenemnda har lagt sitt neste møte til Sametinget under plenumssamlingen neste uke.

– Da skal vi diskutere hva vi gjør videre med denne saka. Men vi avventer først svar fra departementet på vårt brev, forklarer leder Geir Tommy Pedersen til Ságat.