Mener innvandringen utfordrer helsesektoren

Den kraftige økningen i antallet migranter som kommer til landet, stiller helsesektoren overfor store utfordringer, ifølge helseminister Bent Høie (H).

bent høie

Helseminister Bent Høie holdt sin årlige sykehustale på Rikshospitalet i dag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi er et samfunn som er i stadig endring. Økt innvandring og behov for integrering stiller oss overfor store utfordringer. Helsesektoren er også en del av dette, poengterte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) da han holdt sin årlige sykehustale tirsdag.

Én million flere

Økt innvandring, eldrebølgen og raskere befolkningsvekst stiller velferdssystemet overfor store utfordringer og vil tvinge fram betydelige endringer i årene som kommer. Helsetjenesten holder ikke tritt med befolkningsutviklingen, konkluderte Høie.

– Vi kommer til å bli flere, kanskje er vi én million flere i 2030. Og vi lever lenger. Om 15 år er det over dobbelt så mange av oss som er over 70 år. Disse utfordringene krever endringer, sa Høie i den årlige talen, hvor han gir sykehusene sitt styringsbudskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EUROPE-MIGRANTS/GREECE Syrian refugees arrive on a raft, in rough seas, on a beach on the Greek island of Lesbos

De aller fleste flyktningene som kom til Europa i fjor, kom sjøveien via Tyrkia til Hellas.

Foto: GIORGOS MOUTAFIS / Reuters

– Dette er en virkelighet vi er nødt til å tilpasse oss, konkluderte han.

Høie varslet også at regjeringen vil komme med en stortingsmelding om prioritering innen helsetjenesten, bioteknologi og opptrappingsplan for rehabilitering av ruspasienter.

Flere tusen via Russland

Grensestasjonen Storskog i Kirkenes merket siste halvdel i fjor stor pågang av flyktninger og migranter som ønsket å komme seg til Norge. NRK har fått opplyst at det totalt sett var i overkant av 5500 personer som kom via Storskog og Russland.

I underkant av én million mennesker kom til Europa via sjøveien i fjor. Ifølge International Organization for Immigration (IOM) skal de aller fleste ha kommet fra krigsherjede land.