Hodeskalle gjenbegraves i Kautokeino

I 1993 ble det funnet en hodeskalle ved den gamle gravplassen på Jámetmielli i Kautokeino. Hodeskallen begraves mandag 3. oktober kl. 11.00 i Kautokeino kirke.

Kautokeino kirke, Guovdageainnu girku

Mandag skal en hodeskalle gjenbegraves i Kautokeino

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sametingspresident Aili Keskitalo og ordfører Johan Vasara deltar på seremonien i Kautokeino mandag.

Døde rundt 1650

Undersøkelser viser at hodeskallen som ble funnet tilhører en mann som var 50 -60 år gammel på dødstidspunktet, og at dette skjedde en gang under rundt 1650. Resten av skjelettet er ikke funnet.

Gravplassen på dagens kirkegård er valgt ut slik at det skal være utsyn til den opprinnelige gravplassen på Jámetmielli. I følge skriftlige kilder ble gravplassen på Jámetmielli og en forsamlingsstue etablert av Johannes Tornæus i 1640-årene. Han var prest i nedre Torneå 1640-1681.

Begraves i komse

Den gamle siidaen eller vinterboplassen på det nåværende kirkestedet lå sannsynligvis i området rundt Goahtedievvá. Det er nevnt i svenske skatteregnskapet at det ble avholdt marked her så tidlig som 1669.

Kautokeino første kirke ble etablert på Girkodievvá under årene 1701-03, og da ble sannsynligvis gravplassen på Jámetmielli tatt ut av bruk og flyttet til området ved dagens kirke/kirkegård. Kirken ble brent av tyskerne 1944.

I kirken skal blant annet sametingspresidenten holde en historisk orientering.

Hodeskallen vil bli begravet i en komse eller «kistegeres». Sermonien er åpen for alle. Alle deltakere tar et symbolsk spadetak for å være med på å legge igjen graven.

Hele seremonien vil foregå på samisk og uten tolk. Det blir en kortere seremoni enn en vanlig begravelse, melder Sametinget.