Forbyr oljeleting for å beskytte isolerte urfolk

For første gang gjøres oljeutvinning ulovlig i Peru. Årsaken er at menneskene som bor i områdene det finnes olje i, skal beskyttes.

Ukontaktede urfolk i Acre i Brasil

ISOLERTE URFOLK: Bildet er tatt for noen år siden i Acre-området i Brasil like ved grensen til Peru. Urfolk er nomader og vandrer over store arealer og de tar ikke hensyn til landegrenser.

Foto: Gleison Miranda / Miranda/FUNAI/Survival

– Dommen er ekstremt viktig og historisk i Peru, sier tidligere leder for Peru- og Colombia-programmet i Regnskogfondet, Anders Krogh til NRK.

Peruansk rett slår fast at myndighetene skal forby oljeleting- og utvinning i nasjonalparken Sierra del Divisor i Peru, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Rettsforhandlingene har pågått uten fornærmede til stede.

NASJONALPARK: Sierra del Divisor i Peru er en nasjonalpark i regnskogen i Amazonas. Området er på 10.000 km². Det vil si større enn Norges største kommune, Kautokeino.

En rettssak uten fornærmede til stede

Det er Regnskogfondets samarbeidspartnere Den regionale organisasjonen for urfolk i øst (ORPIO) og Institute of Legal Defense (IDL) som har representert urfolkene.

De fikk fullt medhold i lagmannsretten i Loreto for sitt søksmål mot staten for ikke å beskytte isolerte urfolk i nasjonalparken.

Anders Krogh

JUBLER: Anders Krogh i Regnskogfondet sier at dommen betyr mye for Perus ukontaktede urfolk.

Foto: Pressebilde / Regnskogfondet

Anders Krogh mener olje- og gassvirksomhet i dette området ville ha vært en total katastrofe, fordi menneskene som bor der er noen av de mest sårbare i verden.

– Bare en enkel influensaepidemi kan utslette hele folkegrupper på kort tid. Det har man mange triste eksempler på i Amazonas i historien, forklarer Krogh.

Ukontaktede urfolk

I Peru fins det en rekke urfolksgrupper, som lever uten kontakt med omverden. Regnskogfondet har jobbet i mer enn 15 år med å dokumentere at disse eksisterer.

– I 2017 anerkjente myndighetene at det finnes ukontaktede urfolk i området, men de ville fortsatt uvinne olje og gass der, forklarer Krogh.

Isolerte urfolk i Peru

FORLATT BOSETTING: Bildet er fra Peru. Det er slike hytter de isolerte bygger når de vandrer.

Foto: Pressebilde / Regnskogfondet

All aktivitet forbys i området. Dette innebærer også turisme og forskning.

Olje- og gass er den eneste økonomiske aktiviteten myndighetene hittil ikke har forbydd i reservater for isolerte urfolk.

– Hvis dommen blir stående så har vi klart å tette det siste hullet som står igjen for å beskytte de siste urfolkene i Peru i lovverket, sier Krogh.

– Anke kan forsterke presedensen

Myndighetene i Peru hadde sammen med det statseide oljeselskapet Perupetro planlagt å utvikle oljesoner inne i nasjonalparken.

Dommen gjør at dette nå må legges på is.

Krogh mener at dersom dommen ikke blir anket, vil den skape presedens. Og dersom den blir anket, så er høyesterett neste nivå.

– Vinner vi der også så har vi skapt en mye sterkere presedens. Da vil det være satt et punktum for at olje- og gassvirksomhet vil være forbudt i disse områdene, forklarer Krogh.

Da kan det komme krav om forbud mot oljevirksomhet i alle områder der det bor ukontaktede urfolk. I Peru vil det si områder på til sammen 135.000 km².

Korte nyheter

 • Nea Radio i Prix Radio

  Lokalradiostasjonen Nea Radio i sørsamisk område er nominert til Prix Europe og kjemper om prisen for "årets lokalradio". Nea Radio er en lokalradio etablert i 1985. Hovedkontoret ligger i Selbu, men radioens ansatte er i tillegg lokalisert på Tynset og i Røros. Kilde: Medier24.

  Stasjonen er også nominert for programposten "Trønderfrokost". Prisene deles ut 29. oktober.

  Nea radio utvider
 • Polardegos

  Punkbandet «Polardegos» har inntatt Sápmi med debutalbumet «Fortiden i våre hender». Ifølge pressemelding er dette et prosjekt som baserer seg på samples fra den norske punkhistorien. Bandets frontpersoner er Jørgen Nordeng (ex-Joddski) og Biru Baby-vokalist Hánná Rein.

  Bandbilde av Polardegos ute.
  Foto: Christian Lindahl Finstad / Kontrafei Media
 • Joikepoesi av Holmberg og Janssønn

  De prisbelønte kunstnerne Jakop Janssønn og Niillas Holmberg har sluppet låten «Buollit». Singelen er en del av deres kommende debutalbum «Guorga» som utgis 8. oktober. Ifølge duoen er albumet sammensatt av ulike sjangere, blant annet med en ny form for musikalsk formidling som Holmberg velger å kalle «joikepoesi». Hør den nyeste samiske musikken her.

  Jakop Janssønn og Niillas Holmberg
  Foto: Benjamin Ward, Marja Helander