Hopp til innhold

Historiker støtter fjordfiskere

– Så lenge sjøsamene ikke har historiske rettigheter til havfiske, så kan den nye regjeringen enkelt endre de vedtakene som Stortinget gjorde i fjor på grunnlag av Kystfiskeutvalgets forslag.

Steinar Pedersen

Historiker Steinar Pedersen

Foto: Nils Henrik Måsø/NRK

Historiker og førsteamanuensis Steinar Pedersen har holdt foredrag på sjøsamisk seminar som Universitetet i Nordland arrangerte i går og i dag. Pedersen viste forståelse når småbåtfiskere i nord er redd for at de igjen må vike plass til seinotsnurpere i fjordene .

Tor Mikkola

– Vi frykter det verste, men håper likevel at ny regjering ikke vil endre 15-metersregelen, sier småbåtfisker Tor Mikkola fra Kvalfjord.

Foto: Privat

Småtbåtfiskere frykter at ny regjering med Fremskrittspartiet og Høyre i spissen, kan reversere vedtaket om å forby båter over 15 meter å fiske inennfor fjordlinjen slik Stortinget vedtok i fjor på grunnlag av Kystfiskeutvalgets utredning.

Historiker Steinar Pedersen mener at denne redselen hadde ikke trengt å være tilstede dersom Stortinget hadde anerkjent Kystfiskeutvalgets konklusjon om historiske rettigheter.

– Et enstemmig Storting avviste at det finnes historiske eller urfolksrettigheter i nord. De borgerlige partiene takket til og med regjeringa at de hadde tatt et så klart standpunkt», sa Pedersen i foredraget.

Nå sitter de samme partiene og sonderer dannelse av ny regjering. Med et flertall på Stortinget, kan de når som helst endre vedtaket som Stortinget gjorde i fjor, mener Pedersen.

Surrealistisk

I sitt innlegg som han holdt på Universitetet i Nordland, brukte han denne tittelen: «Er rettighetene i dag avhengig av at man ror og seiler, slik man gjorde på Ottars tid for mer enn 1100 år side?

Spørsmålet er surrealistisk for de aller fleste, men dessverre relevant

I følge Pedersen har den håløygske høvdingen Ottar, på slutten av 800-tallet, en sentral plass i både nordnorsk, samisk, norsk og skandinavisk historie. Denne plassen har han fått fordi det han fortalte om disse områdene ble skrevet ned av den engelske kongen Alfred, og gjort til en del av Orosius’ verdenshistorie.

Allerede på Ottars tid hadde utnyttelsen av havets ressurser her nord, vedvart i om lag 10 000 år. Det i seg selv burde vært et stort tankekors for beslutningstakere i dag, som fornekter at det finnes historiske eller urfolksrettigheter til å drive fiske i langs kysten eller i fjorden i Nord-Norge.

Han forteller at skattevarene tyder på en meget allsidig utnyttelse ikke minst av havets ressurser - sel og hval, sjøfugl med mer.

– Sjøsamenes bruk av både land og sjø hadde altså svært stor betydning for å sikre matgrunnlaget. Dette står i sterk motsetning til dagens situasjon. I dag har etterkommere av de som har brukt havets ressurs her nord i kanskje mer enn 11 000 år, ikke noe grunnleggende rett til disse ressursene. Dette ble enstemmig slått fast da Stortinget behandlet Kystfiskeutvalgets utredning 4. juni i fjor.

– En sjelden dramatisk konklusjon

Steinar Pedersen er forundret over den behandlinga som Kystfiskeutvalgets utredning fikk i regjeringa og på Stortinget.

– De viste ingen forståelse for verken historiske eller urfolksrettigheter til fordel for befolkningen i nord. Det er sjelden man opplever en så dramatisk politisk konklusjon i forhold til en utredning med den ekspertise og tyngde som Kystfiskeutvalget hadde. Et enstemmig Storting støttet seg til regjeringsadvokatens høringsuttalelse som nærmest kom på overtid.

- Høringsnotatet var rett og slett en torpedering av alt av ekspertutvalgets konklusjoner, og mente at utvalget ikke hadde faglig dekning for sine forslag.

– Vesentlige forhold mangler

Steinar Pedersen mener at det er mange vesentlige forhold som mangler i uttalelsen. Her viste han blant annet til Lappekodisillen fra 1751 som etter Pedersens mening sikret samene å drive fiske i sjøen.

Men også en annen lov er oversett av myndighetene, mener Pedersen. Nemlig lov av 1775 som etter hans mening gir finnmarkingene førsteretten til å drive fiske inne på fjordene.

– Det er mer enn oppsiktsvekkende at regjeringsadvokaten ikke informerte regjeringen om eksistensen av disse lovene.

Alvorlig mangel

Pedersen presiserte at han ikke har faglig bakgrunn for å påstå bestemte rettskildemessige virkninger av lova fra 1775. Uansett mener han at det er en alvorlig mangel at den ikke ble drøfta i proposisjonen.

– Enda mer alvorlig er det når man vet at Sametinget eksplisitt hadde pekt på denne bestemmelsen i sitt plenumsvedtak.

Vedtaket fra Stortinget betyr at verken fjordbefolkningen i Finnmark eller lengre sør har noen historiske rett til fiske.

– Og når sjøfiske ikke anerkjennes som kulturspesifikk samisk næring, så har det heller ingen folkerettslig beskyttelse. Derfor kan det bli enkelt for ny regjering å endre 15-metersregelen og andre vedtak som ble fattet på Stortinget i fjor på grunnlag av Kystfiskeutvalgets utredning, mener Pedersen.

Verken Høyre eller Fremskrittspartiet ønsker å kommentere saka så lenge regjeringsonderingene og forhandlingene ikke er avklart.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK