Hopp til innhold

Hevder at samer var de første som etablerte seg i Karasjok

To grupper har krevd eierrettighet til land og vann i Karasjok, etter at Finnmarkskommisjonen konkluderte med at Karasjok tilhører den lokale befolkningen. Det er ikke Finnmarkseiendommen enig i. Et av argumentene som er brukt, er at kvener, ikke samer, var de første som etablerte seg i tettstedet Karasjok.

– Jeg tror det spørsmålet berører den enkelte sterkt. I Nesseby sier folk at dommen i seg selv er en ting, men at det ble argumentert i Høyesterett at vi ikke er nok samer, det blir aldri glemt, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

Loga sámegillii.

Korte nyheter

  • Samisk musikk på Munchmuseet

    Hvis du er i Oslo og mangler planer for kvelden, så kan det hende du har lyst å ta turen til Munchmuseet i dag. Der skjer det nemlig noe som ikke skjer så altfor ofte.

    Den første grunnen er at du får oppleve samisk musikk på Munchmuseet.

    Den andre grunnen er at det du får oppleve, er et samarbeid mellom to kunstneriske og veldig flinke artister. Katarina Barruk og Elina Waage Mikalsen.

    Umesamiske Katarina Barruk, kjenner vi ganske godt fra før. Albumet hennes «Ruhttuo», og singlene fra den, har fått mye oppmerksomhet det siste året.

    Blant annet har hun fått oppmerksomhet fra både Lindmo og P3.

    – Jeg er utrolig glad for at Munchmuseet ville være med på dette prosjektet. Det betyr mye, det er ikke så ofte både umesamisk og sjøsamisk kultur inntar en slik scene sammen, forklarer Barruk.

    Sjøsamiske Elina Waage Mikalsen er en kunstner og artist du kanskje kjenner fra bandet Blood Forest Family.

    Hun kombinerer stemme, elektroniske og egenbygde instrumenter for å lage et musikalsk rom i skjæringspunktet mellom fantasi og virkelighet.

    På Muchmuseet i kveld får du oppleve dem både hver for seg og sammen.

    Elina Waage Mikalsen, iført mørk boblekåpe, og Kaatrina Barruk med ulloliidni knyttet rundt jakka, står på trappa til festsalen på MUNCH.
    Foto: Privat
  • Sámi konsearta Munchmuseas

    Jus leat Oslos ja dus eai leat otne plánat, de soaittát háliidit Munchmuseas finadit. Doppe beasat vásihit juoga mii ii dáhpáhuva dávjá.

    Vuos, sámi musihka Munchmuseas. Ja de lea vel ovttasbargu guokte erenomáš dáiddalaš ja čeahpes artisttaid gaskkas, namalassii Katarina Barruk ja Elina Waage Mikalsen.

    Ubmisápmelačča Katarina Barruka mii gal dovdat bures dál, go su skearru «Ruhttuo» ja šuoŋat mat leat skearrus leat ožžon olu fuomášumi.

    Earret eará lea son ožžon fuomášumi sihke Lindmo prográmmas ja P3:s.

    – Mun lean nu lihkolaš ahte MUNCH háliidii searvat dán prošektii. Dat mearkkaša hui olu. Dat ii leat nu dávjá ahte sihke Ubmisámi ja mearrasámi kultuvra beassá dákkár lávdái oktanaga, muitala Barruk.

    Mearrasápmelaš Elina Waage Mikalsen lea dáiddár ja artista gean soaittát dovdat jus leat oaidnán Blood Forest Family joavkku ovdal.

    Son seaguha instrumeanttaid maid ieš lea ráhkadan, jiena ja elektronalaš instrumeanttaid, oktan fantasiijain ja duohtavuođain.

    Munchmuseas gulat sudno čuojahit okto, ja maiddái ovttas.

    Elina Waage Mikalsen, iført mørk boblekåpe, og Kaatrina Barruk med ulloliidni knyttet rundt jakka, står på trappa til festsalen på MUNCH.
    Foto: Privat
  • Kranselag ved nytt teater- og skolebygg

    Nybygget til det samiske nasjonalteateret Beaivváš og Samisk videreående skole og reindriftsskole er i rute til å stå ferdig om et drøyt år.

    Nå er taket på plass som tradisjonen tro ble markert med kranselag på byggeplassen i Kautokeino, skriver Statsbygg.

    - Prosjektet er i rute, så nå gleder vi oss til å fortsette det gode samarbeidet med alle involverte fram til bygningen skal stå ferdig om et drøyt år, sier prosjektleder Marte Kollstrøm i Statsbygg.

    Det nye bygget består av tre fløyer, som møtest i en felles kantine, vestibyle og hovedinngang. Bygget skal inngå som en del av naturen når det kommer til form og materialar. Det blir utstrekt bruk av trematerialer, og bygningen skal tilpasse seg de naturlige formene i landskapet.

    Bygningen vil bli på rundt 7300 kvadratmeter over to plan. Det blir en stor teatersal og en mindre prøvesal. Skoledelen vil få en gymsal med tilhørende garderober, verksted, byggehall, storkjøkken, undervisningsrom og kontorareal for tilsatte.

    Taket som kurvar seg er eit kjenneteikn for nybygget.
    Foto: JOHAN MATHIS GAUP / Pressebilde Statsbygg