NRK Meny
Normal

Her flyttes huset etter frykt for rasfare

En huseier i Kåfjord kommune fikk beskjed om at huset hans enten må rives eller flyttes. Området er truet av rasfare, og det var ingen tvil om hva eieren vil gjøre med eiendommen sin.

Hus flyttes på lastebil

Her transporteres det som skal bli det nye hjemmet til familien Karlsen i Kåfjord.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Bolighuset lå opprinnelig i Storhaugen i Manndalen, som er et rasutsatt området i Kåfjord kommune i Troms. Beboerne som bor der har fått beskjed om å flytte fra området, og at husene skulle enten rives eller flyttes på grunn av rasfare.

Det er ikke ukjent at det er skummelt å bo i dette området. Tidligere har steinblokker løsnet fra blant annet Oksfjellet. Og det har også vært ferdselsforbud.

På grunn av lite boliger i Løkvoll, dit huset ble flyttet til, fant Jarle Pedersen snarrådig ut at han like gjerne kunne flytte hele huset. Og inn flytter Mikal Karlsen med familien.

Mikal Karlsen

Mikal Karlsen er fornøyd med hus flytteprosjektet. Nå har familien hjem om noen dager, når alt etterarbeidet er ferdig.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

– Det er boligmangel. Man trenger hus her, og det er enkel løsning på kortest mulig tid, sier Mikal Karlsen.

Tidligere denne uken begynte arbeidet med å løfte det 25 tonn tunge huset med to kranbiler.

Enklere sagt enn gjort

Alt må planlegges og gjøres klart før man begynner løfteprosessen.

På første forsøk satt grunnmuren fast, og da måtte man få den løs før arbeidet kunne fortsette. Neste forsøk ble vellykket og huset på 26 meter kunne heises opp, og plasseres på en fraktebil.

Amund Lyshaug, Sørreisa kran og transport

Amund Lyshaug, Sørreisa kran og maskin er fornøyd med husflyttingen. Selv om de heftet en dag ekstra med selve transporten, så gikk operasjonen bra.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sqpmi

Huset skulle så transporteres seks kilometer, men hindringer som telefonkabler måtte løftes opp for at den høye lasten kunne passere. Strømmen måtte også kobles av i områder hvor det var høyspentledninger som sto i veien. Og 800 meter før endestasjonen sa det stopp.

– Transporten tok lengre tid enn planlagt, man alt i alt var den vellykket. Vi måtte stoppe første natta, også på grunn av at strømmen ikke kunne være utkoblet lenger, sier Amund Lyshaug i Sørreisa kran og transport.

Det som egentlig kun skulle ta én dag tok litt lengre tid. Neste natt ble brukt til å frakte huset resten av turen, og torsdag formiddag kunne huset løftes fra lastebilen og på grunnmuren.

Huset fra rasfarligområde flyttes

Her løftes huset fra tomta i Ruođu, og skal løftes på en lang lastebil og fraktes seks kilometer til Løkvoll. Reisen varte i to dager, en dag lenger enn planlagt.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Om noen dager kan familien flytte inn

Mikal Karlsen og familien er glad for at huset kom velberget på plass.

– Nå kan vi flytte inn om noen dager når alt innvendig er ordnet, sier Mikal Karlsen.

Han sier at det har vært spennende å følge med på om deres nye hjem kom herberget frem til Løkvoll.

– Det er gode fagfolk som har utført jobben, så jeg visste at dette kommer til å gå bra, men man har jo selvsagt vært litt spent, sier Karlsen.