Hopp til innhold

Valgdebatt fra kommunen som nesten ingen vil flytte fra

Aldri før har Sentio Research registrert så stor bolyst som i Nesseby i Finnmark.

Geahča Unjárgga válgadigáštallama ođđasit.

Valglogo

I kveld kl. 18.00 er det duket for debatt på nordsamisk fra Varanger samiske museum i Nesseby. Debatten sendes direkte på internett, og bolyst er bare et av temeane som blir tatt opp.

– Nesseby har en skåre på 87,3 prosent. Det er ALL-TIME-HIGH. Aldri har vi målt en kommune med så høy bostedslojalitet, skriver Sentio Research Group i sin analyse av meningsmålingen de har laget for NRK Sápmi.

Dette spørsmålet ble stilt: Hvor sannsylig er det at du bor i kommunen om 5 år?

Nesseby kirke

Nesseby kirke ligger vakkert til ved bredden av Varangerfjorden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Her er Topp 10-lista for bestedslojalitet i Norge:

1. Nesseby kommune 87,3
2. Meråker kommune 87,2
3. Melhus kommune 86
4. Rindal kommune 85,7
5. Verdal kommune 84,9
6. Modalen kommune 84,8
7. Frosta kommune 84,5
8. Osterøy kommune 84,4
9. Frøya kommune 84,3
10. Sandnes kommune 84,2

Varangerbotn, Nesseby

I sommer har det vært hektisk aktivitet i veikrysset i Varangebotn. Folk i bygda og i kommunen ellers ser ut til å trives godt der.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Også ungdommen vil bli i kommunen

Bolysten i Nesseby er stor i alle aldersgruppene, spesielt blant de unge.

88,80 prosent av de under 30 år tror det er svært sannsynlig at de fortsatt bor i kommunen om 5 år.

I aldersgruppen 30-39 år er det 72,7 prosent som mener det er svært sannsynlig eller noe sannsylig at de blir værende i kommunen.

87,3 prosent av de i aldersgruppen 40-49 år sier det er svært sannsynlig eller noe sannsylig at de blir boende i kommunen.

I aldersgruppen 50-59 år tror 89,10 prosent at det er svært sannsynlig at de fortsatt bor i Nesseby om 5 år.

Blant de som er 60 år eller eldre er det 81,7 prosent av de spurte som tror det er svært sannsynlig eller noe sannsylig at de blir boende i kommunen i fremtiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samekofte

Vuonnamárkanat i Varangerbotn ble første gang arrangert i 2005, og tar utgangspunkt i de gamle samiske markedstradisjonene. Festivalen arrangeres i slutten av august og betyr nok en del for bolysten i kommunen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– En flott kommune

Ordfører Knut Inge Store (Ap) er glad når han får høre om resultatene fra meningsmålingen, men han sier at han ikke er overrasket.

Knut Inge Store

Ordfører Knut Inge Store (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi bor i en flott kommune med vakker natur, mange hærlige mennesker og flust av muligheter. Det er mange gode grunner til å trives her, sier Store.

På sin egen internettside skryter kommunen av hvor bra det er å bo i Nesseby.

«Nesseby er et trygt og godt sted vokse opp i. Skolen i kommunen er todelt med en barne- og en ungdomsskole. Klassene er små og lærerne har god tid til hver elev.»

Kommunen har gratis barnehageplass, gratis hustomter og ingen eiendomsskatt.

Korte nyheter

 • Kurssan galget eastadit seksuálalaš vuortnuheami

  Guolástanealáhusa stuorámus organisašuvnnat mannet oktii ráhkadit kursa mii galgá eastadit seksuálalaš vuortnuheami ealáhusas.

  Kursa lágiduvvo maŋŋel go maŋemus jagiid leat boahtán olu ovdamearkkat ovdán mas nuorra nieiddat guolástusealáhusas leat vásihan cielaheami, seksuálalaš vuortnuheami ja heajos láhttenvuogi dievdduin fatnasis, čállá Fiskeribladet.

  Fiskebåt ved Ingøy, Vest-Finnmark
  Foto: Allan Klo / NRK
 • Oahppelåhko l lassánam dijmásj rájes

  Oahppujbessamlågo dán skåvllåjahkáj la boahtám. Knut Hamsun joarkkaskåvlån Hábmerin ja Stájgon Nordlandan oahppelåhko dán jage lassán dijmásj rájes.

  Dán jage l skåvlån 73 oahppe. Åvdep jage lij 58 oahppe.

  Tarjei Eck Hansen la skåvlå ådå jådediddje. Sån la dudálasj dán jage oahppujbessamlågoj, tjállá NuorttaSálto avijssa sijá næhttabielen. Valla sæmmi bále de javllá sjaddá hásstalus buorre ja stuoves lågoj åvddålijguovlluj.

  – Huksat buorre lågojda sjaddá stuor hásstalus boahtte jagijda. Diedon la ávvudahtte gå jagev álggep ienep oahppij gå dijmasj jage, ja ávvudallap buorre skåvllåbirrasijn bargatjit ja hábbmitjit, javllá Hansen.

  Knut Hamsun joarkkaskåvllå
  Foto: Elena Paulsen / NRK
 • NRK Sámi taleanttaid vuosttaš bargobeaivi

  NRK Sámi taleantaprogramma čađahuvvo goalmmát geardde, ja odne lei dán jagaš taleanttaid vuosttaš bargobeaivi. Sii galget borgemánus geassemánnui oahpahallat ja ovdánit journalistan ja muitaleaddjin.

  Dán jagáš taleanttain leat girjás duogážat. Sii leat gaskal 18 ja 22 jagi, ja joavkun lea sis geográfalaš viidodat ja gielalaš valljivuohta.

  Oahpásnuva siiguin otná Geassesáddagis.