Her er det snødrev 1. mai

Lengst nord i landet er det nysnø og glatte veier, mens det for lengst er blitt vår lenger sør.

Film og

Camilla og Siri Sivertsen synes ikke det er noe særlig å kjøre så langt i snødrevet. Men må man, så må man.

– Skulle ønske jeg var et annet sted. Helst fremme i målet vårt som er Hammerfest. Men hvis jeg kunne velge et varmt sted så ville jeg ha valgt Tyrkia, sier Camilla Sivertsen.

Hun og mamma Siri stoppet i Karasjok i formiddag for å hive i seg en pølse og brus. Da hadde de kjørt 260 km i tett snødrev.

Og det var fortsatt 220 km igjen til målet Hammerfest, der de skal være med på hundeutstilling.

– Det er mye snø på veien og lite brøyting. Vi hadde håpet på bare veier, men det er det ikke. Mer er det vel ikke å si om den saken, sier mamma Siri Sivertsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Filmet og redigert av Dragan Cubrilo.

NRK-fotograf Dragan Čubrilo har fanget opp noen inntrykk fra dagens snøvær i Karasjok.

– Kan vare en stund

Ved Meterorologisk institutt i Nord-Norge opplyser at det er snøvær over et ganske stort område i Nord-Norge.

– Det har kommet et snøvær fra Sverige og Finland. Dette har trukket til grensetraktene i Troms, Finnmarksvidda og Varanger-området i Finnmark. Det trekker videre nordøstover i området. Det vil si de nordvestligste områdene av Finnmark, som Alta, Hammerfest og det området og store deler av Troms, unngår snøværet, opplyser statsmeteorolog John Austerheim.

Hvor lenge vil dette snøværet vare?

– Det varer i hvertfall til i kveld. Du må langt ut i tidsperioden for å få litt mer vårlige temperaturen. Det blir fortsatt kjølig med spredte sludd og snøbyger på lørdagen, med litt sol innimellom. Søndagen blir det på nytt sludd og snø i indre og østlige deler av Finnmark, mens vestlige områder i Finnmark og Troms slipper billigere unna. Det ser ut til at det ikke er noen varm luft på gang før i midten av uka, forklarer Austerheim.

– Amatørmessig uten vinterdekk

Asle Pedersen fra Vega i Nordland har også stoppet i Karasjok for å fylle diesel på bilen sin. Han er ikke nevneverdig plaget av været.

Asle Pedersen

Asle Pedersen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er greit nok. Vi har opplevd det før. Jeg har bodd i Båtsfjord og Kjøllefjord, og det er sånn det er her oppe. Nå kommer vi kjørende fra Vesterålen og skal oppover på en båt i Berlevåg, forteller Pedersen.

Været plager ikke deg?

Nei, det er bare å kle seg.

Hvordan er bilen skodd?

– Den er det vinterdekk på. Det er en selvfølge når du kjører på det føret her. På denne årstiden må du bare gjøre det, å kjøre uten vinterdekk er amatørmessig, mener Pedersen.

Statsmeteorologen sier at det er helt vanlig med snø på denne tiden av året i det aktuelle området.

– Det er fortsatt kald luft nord for dette området og generelt mye snødekke rundtomkring. Dette holder temperaturen nede. Det er også tilførsel av kalde luftmasser fra nordøst for tiden. Da blir det snø såpass tidlig på våren, forklarer John Austerheim.