På denne skolen dropper elevene samisk

For tredje året på rad sliter Knut Hamsun VGS i Hamarøy med å rekruttere lærere i samisk. Det fører til at elevene velger bort undervisning i samisk.

Knut Hamsun videregående skole

Denne skolen i Hamarøy sliter med å rekruttere lærere i samisk.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Vi har ikke fått kvalifiserte søkere, sier rektor, Sigurd Magne Winther til Lokalavisa Nord-Salten.

Sigurd Winther

Rektor ved Knut Hamsun VGS, Sigurd Winther håper at noen ønsker å undervise i samisk.

Foto: Torbjørn Brovold

Lokalavisa Nord-Salten melder at Knut Hamsun VGS i Hamarøy sliter med å rekruttere samisklærere. Skolen bruker nå et lulesamisk senter til å fjernundervise elevene via skjerm.

Det fører til at de fleste elevene dropper samiskundervisning.

– Opprinnelig dette skoleåret hadde vi åtte som hadde meldt seg til språkopplæring, men på grunn av at undervisninga foregikk som fjernundervisning valgte fem elever å trekke seg fra språkopplæringa. Jeg har et inntrykk av at det skjedde fordi noen elever opplever at fjernundervisning ikke passer for dem. De hadde antagelig ønsket lærer til stede i klassen, sier Winther til lokalavisa.

Vet ikke hvorfor

Rektoren vet ikke hvorfor skolen sliter med rekrutteringen av lærere.

– Det er vanskelig å ha en mening om det. Det er mange flinke ungdommer som velger samisk språk som fag og som har undervisningskompetanse, men noen velger å studere videre og gjøre andre ting enn å undervise.

Etterlyser samisklærer

Winther håper at noen nå søker på jobben som samisklærer.

– Skolen har hele veien hatt et godt samarbeid med Árran lulesamisk senter om fjernundervisningen. De har gjort og gjør en utmerket jobb, men vi ønsker selvfølgelig egne lærere.