NRK Meny
Normal

Hemmelig rubinavtale blir offentlig

Det grønlandske hjemmestyret har valgt å offentliggjøre rubinavtalen med gruveselskapet True North Gems Greenland.

Rubiner Grønland

Det er slike røde rubiner det er snakk om på Grønland, og de skal finnes i store mengder der.

Foto: Pressebilde / True North Gems

Treparts intensjonsavtalen mellom gruveselskapet True North Gems Greenland, selvstyret på Grønland og Kommuneqarfik Sermersooq er nå blitt offentliggjort.

Avtalen ble underskrevet i forsamlingshuset i Qeqertarsuatsiaat 16. juni.

Det skjedde da borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup fra Inuit Ataqatigiit, naalakkersuisoq for næring, råstoffer og arbeidsmarked Jens-Erik Kirkegaard fra Siumut og direktør i True North Gems Bent Olsvig Jensen underskrev den såkaldte Impact Benefit Agreement - forkortet IBA-avtale - om rubingruveprosjektet ved Qeqertarsuatsiaat.

– Optimenere positive aspekter

IBA-avtalen har til formål p optimere de positive aspekter av rubingruveprosjektet og minimere de negative aspekter. Således skal det sikres et sosialt, økonomisk og miljømessig bærekraftig gruveprosjekt på Grønland, heter det i avtalen.

Et sentralt element i avtalen bruk av grønlandsk arbeidskraft.

True North Gems Greenland har tidligere lovet ansette minst 75 prosent grønlandsk arbeidskraft avden samlede arbeidskraften, som skal anvendes i gruveprosjektet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rubiner Grønland

En samling av uslipte røde rubiner fra Grønland.

Foto: Pressebilde / True North Gems

I tillegg vil selskapet til enhver tid ha fem grønlandske lærlinger tilknyttet, skriver den grønlandske avisen Sermitsiaq.

Selskapet har gjennom IBA-avtalen økonomisk forpliktet seg til innbetaling av midler til utdanning og kvalifikasjons formål.

– Sikrer lokal forankring

Naalakkersuisoq for næringer, råstoffer og arbeidsmarked, Jens-Erik Kirkegaard, sa under sin tale i Qeqertarsuatsiaat i forbindelse med underskrivelsen av IBA-avtalen, at samarbeidsaftalen skal være med på å sikre lokal forankring i prosjektet.

True North Gems Greenland setter av midler til sosiale og kulturelle formål, og i 2014 og 2015 vil det bli avsatt 100.000 danske kroner årlig.

Det årlige beløpet vil stige til 250.000 kroner fra 2016 og inntil gruven legges ned.

Med IBA-avtalen blir det også gjenopprettet lokale slipefasiliteter i Qeqertarsuatsiaat samt arrangert kurs i sliping av edelsten.

Rubiner Grønland

Blant annet slik pynt lages av rubinene fra Grønland.

Foto: Pressebilde / True North Gems