Hopp til innhold

Helvetesdebatt vekker harme

Prest i den lutherske kirke i Kautokeino, Olav Berg Lyngmo, er en av de fem biskopene som brøt med statskirka i 1995, på grunn av synet på homofili og abort. Etter hans syn går det bare én vei med statskirka.

Olav Berg Lyngmo

Olav Berg Lyngmo

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

De fire bispekanditatene i Møre er skeptiske til begrepet helvete, som et sted med evig, fysisk pine.  

– Vi har en statsråd som er borgerlig konfirmert. Han vil gjerne utnevne biskoper som fornekter fortapelse, går inn for homofilt samliv og for å avkristne kirka totalt, sier tidligere sokneprest i Kautokeino, Olav Berg Lyngmo til at de fire bispekanditatene i Møre ikke tror på helvete som et sted med evig, fysisk pine.

Brøt med biskopen

I 1995 nektet Lyngmo å akseptere den daværende biskopen i Nord-Hålogaland som sin åndelige veileder, på grunn av biskopens liberale syn på homofili og abort.

Istedet var han med på å vigsle Børre Knutsen til biskop for seg selv og de andre utbryterprestene i kirka i Kautokeino. Etter det mistet han stillingen som prest og er idag prest eller predikant ved bedehus-menigheten i Kautokeino.

– Tror du det finnes en skjult agenda her?

– Ja, i høyeste grad. Vi var fem prester som brøt i 1995 på grunn av homofilt samliv, men disse biskopene fikk arbeide for sitt syn og i dag har denne surdeig trengt gjennom i hele kirka og det ene drar det andre med seg, så dette er noe som skjer automatisk, tror Lyngmo. 

Korte nyheter

 • Samiske nasjonaljoiken er vedtatt.

  Den samiske nasjonaljojken «Sámiid eatnan duoddariid» av Áillohaš - Nils-Aslak Valkeapää ble vedtatt i dag, lørdag, under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen skal nasjonalsangen kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Jojken skal også tilpasses alle samiske språk og jojk-tradisjoner. Utvalget mener at Áillohaš jojk tydelig formidler samenes kjærlighet til Sápmi.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Sofia Jannok er tildelt Samerådets hederspris

  Musikern, aktivisten og æresdoktoren Sofia Jannopk er tildelt Samerådets hederspris. Prisen er utdelt til Jannok 13. august 2022 i forbindelse med Samerådets konferanse i Gällivare/Váhtjer, skriver Samerådet i ett pressemeddelande.

  Jannok kunne ikke delta på prisutdelingen selv, så den som tok i mot prisen var hennes tante og gudmor Kristina Utsi.

  Samerådets hederspris deles ut hvert fjerde år til en person, organisasjon, forening eller institusjon som arbeider utrettelig for det samiske folket. Prisen kan deles ut for arbeid som har styrket samholdet i det samiske samfunnet, hjulpet det samiske folket med å bevare og verne om tradisjoner, levesett, tenkemåte, språk eller annen immateriell tradisjon, eller for arbeidet som har bevart og fremmet de overnevnte temaene også i det moderne samfunnet.

  Den forrige hedersprisen ble delt ut i 2017 til Ole Henrik Magga i Trondheim.

  Sofia Jannok i Repparfjord.
  Foto: Blackstar multimedia
 • Savnet 3-åring funnet

  Den tre år gamle jenta som kom bort fra foreldrene sine ved Tastadåsen i Kvæfjord i Troms, er funnet i god behold.

  Hun ble lokalisert i terrenget fra lufta av luftambulansen, opplyser politiet på Twitter.

  Jenta forsvant i et utemarksområde omkring klokken 12 lørdag, da hun var på tur med foreldrene. En rekke ressurser bidro i søket.