NRK Meny
Normal

– Helt spesielle værforhold i vinter

Inga Kristine Sara erfarer at denne vinteren har vært helt ekstrem når det gjelder været.

Sørøya

På Sørøya er det dårlig vær tirsdag formiddag. Hasvik er uten strøm.

Foto: Privat

Kvinnen fra Máze bor nå på Sørøya i Finnmark. Hun er en av mange som undrer seg over plutselige værendringer og til dels ekstreme forhold denne vinteren.

Akkurat nå er mange husstander på Sørøya delvis uten strøm, og kraftlaget sier at det er vanskelig å få strømnettet opp å gå på grunn av ekstreme forhold. Det kan ta dager før det blir reparert.

– Jeg har heldigvis en gassovn slik at jeg klarer meg i perioder uten strøm, det er selvfølgelig ikke ønskelig, men man overlever nok, sier Sara til NRK Sápmi.

  • Les også:

– Alt må bindes fast

Det har vært dårlig vær de siste ukene, og til tider har det blåst ganske kraftig. Hun er ikke sikker på hvorfor været er sånn, men tror det kan ha med klimaendringene å gjøre.

Sist natt lå hun og hørte på stormens herjinger, og hun forteller at hun ikke kan huske at det samtidig har vært så lite snø.

– Jeg opplevde tidligere i vinter at taket på huset til en av naboene lettet, sier Sara.

Her må man være nøye med å stenge vinduer, og alte som er løst må tjores fast slik at ikke vindens herjinger stikker av med løse gjenstander.

Busstur fra Lakselv til Tromsø

Været gjør også at det ikke har lettet noen fly fra Lakselv i dag. To flyavganger til Tromsø er innstilt på grunn av været.

Passasjerene sendes nå med buss fra Lakselv til Tromsø via Finland. Detter er en strekning på over 61 mil, det vil si lenger enn strekningen Oslo-Trondheim. Det går ikke an å kjøre Norge fordi flere fjelloverganger er stengt.

Vanskelige kjøreforhold

I Vest-Finnmark avtar vinden noe utover dagen, mens det i øst kommer til å bli verre. Vakthavende meterolog på værvarslinga i Nord-Norge Stine Karlsen Gya sier at det er særledes vanskelige værforhold særlig på kysten.

– Det er et lavtrykk som ligger nordøst for Finnmark som presses av et høytrykk fra sørvest, og det produserer veldig mye vind, sier Gya.

Gya sier videre at det er helt vanlig med slike værforhold i Troms og Finnmark på denne tiden av året.

Øst-Finnmark kan regne med ganske mye vær helt til onsdag morgen. Meterologen vil ikke ta stilling til hvorfor folk har inntrykk av at været er ekstremt ille og varierende for tiden.