NRK Meny
Normal

Medisinstudent: – UNN slurver med håndhygiene

Ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er for dårlige til å vaske hendene sine. Det mener medisinstudent tilknyttet samme sykehus.

Håndvask
Foto: Lisbeth Fauske Løland / NRK

Kristin Olsen er medisinstudent ved Universitetet i Tromsø, og har etter et lite observasjonsstudie konkludert med at ansatte ved UNN ikke følger rutiner rundt håndhygiene. Det skriver forskning.no.

– Et nedslående resultat, sier smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk.

Hun snakker om det faktum at kun 19 prosent av de helseansatte som deltok i studiet, vasket hendene før eller etter møte med pasienter.

Reglene sier at ansatte alltid skal vaske eller sprite hendene før pasientkontakt, før sterile prosedyrer, etter fare for kontakt med kroppsvæsker, etter pasientkontakt og etter kontakt med pasientens omgivelser.

Les også: 95 prosent vasker hendene feil

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Foto: NRK

Beskytter seg selv

Ifølge studiet som ble gjort, fikk medisinstudent Olsen et inntrykk av at de ansatte muligens er mer opptatte av å beskytte seg selv mot bakterier fra pasienten.

28 prosent av de ansatte spritet hendene før pasientkontakt. 46 prosent spritet etter kontakt med pasientens.

Det samme gjaldt også ved bruk av hansker:

– De ansatte beskytter seg selv med hansker, men de tar gjerne på tastatur og klør seg i håret med de samme hanskene som de behandler pasienten med, sier hun.

Kristin Olsen gjorde 69 observasjoner i studiet sitt. Utifra det mener smittevernoverlege Myrbakk at resultatet ikke nødvendigvis er representantivt.

– Vi må ikke svartmale situasjonen helt. Studien er liten med få observasjoner over kort tid, avslutter Myrbakk.