Helsefarlige bakterier i Tana – ikke funnet årsaken til utslippet

Forrige uke fløt det ekskrementer i Anárjohka – funnet gjorde at myndighetene advarte mot å drikke vannet i Tanaelva.

Avføringsavfall dumpet i elva nedenfor to elvebåter

Dette synet møtte en lokal fisker i det han skulle ut å fange laks. (Bilde brukt med tillatelse fra YLE Sápmi.)

Foto: Sampo Niittyvuopio

– Vi driver fortsatt og undersøker hvor avfallet kommer fra, forteller Annakaisa Heikkonen fra miljøavdelingen i Anár kommune i Finland.

Lørdag for litt over en uke siden kom en lokal fisker til et uhyggelig syn ved elvebåten sin. Det fløt bokstavelig talt bæsj i elveoverflaten.

Anár/Inari kommune og Ohcejohka/Utsjok kommune gikk sammen om en advarsel mot å bruke vannet i Tana til matlaging og drikke.

– Fare for helse

– I undersøkelsene våre fant vi avføringsbakterier som kommer fra enten mennesker eller dyr. Disse kan være en fare for helsen. Vi anbefaler ingen å drikke dette vannet eller å bade i det, forklarer Heikkonen.

Funnet ble gjort 1,5 km nedenfor Karigasniemi sentrum i Utsjok kommune i grenseelva Anárjohka. Kun fem kilometer nedenfor møter Anárjohka elva Kárášjohka, sammen danner de Tana.

Ikke kloakklekkasje

Selskapet Inarin Lapin Vesi har ansvaret for kloakk og renovering i kommunene Utsjok og Inari. De avkrefter at det er de som står bak lekkasjen.

– Inspektøren som undersøkte avfallet kom fram til at avfallet er av for tykk karakter til at det kan være fra våre rør, forteller Inarin Lapin Vesis direktør Paulus Lepistö.

Han forteller at dette ikke er første gang det oppdages tarmbakterier i Tana.

– I 2011 var det første tilfellet, og i fjor hadde vi en lignende sak i Njuorggán (ca. 2 mil ovenfor Tana Bru journ.anm.).

Kan være turistklosetter som tømmes

Heikkonen avviser også at det er lokale kloakkrør som kan være lekk. På onsdag skal miljøavdelingen foreta nye undersøkelser av vannet.

– Kanskje vi da får bedre svar på hvor avfallet kommer ifra. Foreløpig vet vi ikke om det er fra norsk eller finsk side av elva, sier Heikkonen.

Hun frykter det kan være snakk om mer enn ett tilfelle, og har teorier om hvem som kan stå bak.

– Vi vet jo at flere turistbusser og bobiler kjører gjennom området, og at det hender at de dumper avfall, men det er mange andre muligheter også.

Hvordan skal dere forhindre at dette skjer igjen?

– Det er et godt spørsmål, men en måte ville være å sørge for å ha flere deponeringsstasjoner for slikt avfall langs veiene.

Bæsj flyter vedsiden av elvebåt i Anarjohka

Ved siden av båten flyter det bæsjklumper. (Bilde brukt med tillatelse fra YLE Sápmi.)

Foto: Sampo Niittyvuopio