Helga har god samvittighet overfor sjøsamene

Da Helga Pedersen som fiskeriminister ikke gikk inn for å innføre egen finnmarkslov for fjordene i Finnmark skuffet hun mange. Nå kan hun seile opp som presidentkandidat på Sametinget.

Helga Pedersen, Knut Storberget, Aili Keskitalo

Daværende fiskeriminister Helga Pedersen sammen med daværende justisminister Knut Storberget, og nåværende sametingspresident Aili Keskitalo, som ikke skjulte sin skuffelse over at kystfiskeutvalget ikke ble tatt til følge. (Bildet er fra 2006.)

Foto: Inger Elin Utsi / NRK

– Jeg har veldig god samvittighet for det jeg fikk til for de sjøsamiske områdene som fiskeriminister. Vi har lovfestet retten til å fiske for alle som bor i det området, vi har innført egne kvoter for at den muligheten og rettigheten skal være en realitet.

Det sier stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) om den gang kystfiskeutvalgets utredning ble behandlet i regjeringen.

Da ble ikke sjøsamiske rettigheter fastslått på samme måte som finnmarkingers rett til land og vann ble med behandlingen av finnmarksloven.

På tirsdag ble det kjent at Pedersen kan bli Arbeiderpartiets fremtidige presidentkandidat på Sametinget.

Tidligere president var uenig men gir støtte

En av dem som var dypt uenig med Helga Pedersen var daværende sametingspresident Egil Olli (Ap):

– Vårt utgangspunkt er at sjøsamene har rettigheter ut fra tradisjonell bruk og urfolksretten, og må få lovfestet disse, sa sametingspresident Olli etter at Pedersen la frem regjeringens innstillingen til kystfiskeutvalgets utredning i 2009.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Egil Olli ved sjøen

Tidligere sametingspresident Egil Olli var ved flere anledninger uenig med sin partifelle Helga Pedersen. (Bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Den pensjonerte politikeren ønsker ikke å kommentere da tidens uenighet, annet enn å konstatere at det ikke er uvanlig med uenigheter, selv innad i partiet.

– Helga Pedersen er en god presidentkandidat, og om Arbeiderpartiet vil ha henne som president, så støtter jeg det, sier han til NRK.

Også Vibeke Larsen, som ved forrige sametingsvalg var Aps presidentkandidat ser det som positivt at Pedersen har takket ja til å stille til sametingsvalget.

– Jeg synes det er bra at man har flere sentrale politikere som har meldt seg på. Det betyr at man har greid å heve statusen til sametingsvervene, når man har både Bjørn Inge Mo og Helga Pedersen, som stiller som presidentkandidater for Arbeiderpartiet, sier Larsen.

Vil ikke ta opp Smith-utvalget igjen

I senere tid har flere tatt til ordet for at støvet må tørkes av kystfiskeutvalgets rapport.

Det mener Pedersen vil være uaktuelt selv om hun skulle bli valgt inn på Sametinget.

Vibeke Larsen

Sametingsrepresentant Vibeke Larsen (Ap) er fornøyd med at flere sterke kandidater melder seg.

Foto: NRK

– Smith-utvalget har jo vært behandlet av Sametinget, regjering og Storting, og det er jo en sak som ligger bak oss.

– Men jeg er jo veldig opptatt av at det Stortinget har vedtatt, nemlig at alle i de sjøsamiske områdene skal ha en lovfestet rett til å fiske at det er en realitet i fremtiden, og at man utvikler lov- og regelverket for å sikre at det sjøsamiske fisket kan utvikle seg videre.

Helga Pedersen bekrefter overfor NRK at dersom Arbeiderpartiet nominerer henne som presidentkandidat, vil hun være klar for å ta på seg oppgaven.