Hektisk år, men gleder seg til å ta fatt igjen

Etter et hektisk år med både unnabakker og motbakker ser Erlend Elias virkelig fram til å ta fatt på det nye året. Og han ser fram til å bli eldre!

Erlend Elias Bragstad

Erlend Elias Bragstad.

Foto: Berit Nystad / Nrk Sápmi

– Det var en terskel å gå over fra 29 til å bli 30, men egentlig er alt blitt bare mye bedre og mye morsommere. Nå gleder jeg meg bare til å bli eldre.

Det forteller den 32-årige tysfjerdingen Erlend Elias Bragstad som ikke feiret sin egen 30-års dag.

– Jeg synes det var grusomt når 20-årene var forbi. Jeg har jo syntes at det er trist når en epoke er slutt, og alt nytt er liksom skummelt. Savnet det gamle liksom. Men det har forandret seg. Nå har jeg begynt å se framover. Og det liker jeg.

Tatt mye energi

For kjendisstylist Erlend Elias Bragstad har 2014 vært et hektisk og intenst år. TV-opptredener, show, modellarbeid og promotering av kosmetikk har tatt så mye energi at han ikke har hatt tid til å kjenne på egne følelser.

– Det har vært så intenst hele året, så jeg har liksom ikke hatt tid å kjenne på verken gleder eller sorger. Alt har bare liksom ballet seg sammen. Men nå har jeg hatt god tid når jeg har vært i Tysfjord hos familien, sortert ut, og kjent på følelsene.

Les også: Vil hjelpe samiske homofile å komme ut av skapet

Satte foten ut i det samiske

I oktober for vel ett år siden debuterte Erlend Elias i sin egen kofte under den lulesamiske moteuka på Drag i hjemkommunen Tysfjord. Han har på mange måter tatt et godt steg ut i det samiske.

– Det kjennes godt, nært og varmt å få lov til å tilhøre det samiske miljøet og være en del av det. Det er noe som er utrolig unikt.

Les også: - Jeg hadde aldri trodd man kunne bli syk av å trene

Gleder seg til å komme i gang

Nyttårsforsetter er det mange som har. Det har også Erlend Elias. Erlend Elias forteller at han gleder seg virkelig til året som er i emning. Han har mange prosjekter han skal jobbe med. Men det viktigste for ham er å være ærlig med seg selv.

– Det er viktig å være tro mot seg selv, for da kommer man mye lengre. I 2015 vil jeg stå opp for meg selv. Og der jeg kan hjelpe andre, så gjør jeg det på best mulig måte. Å få lov å være et forbilde, og gjøre ting man har lyst til, det er ting som gjør oss glad, og det er viktig. Det er nyttårsforsettet mitt, sier en ydmyk Erlend Elias.

– Jeg skal også jobbe med «Sami Fashion Week» nå i februar. Det gleder jeg meg til. Og sammen med samiske kolleger har vi startet noe som heter «Sami Nation». Så gleder jeg meg selvfølgelig til plenum i mars hvor Sametinget skal komme opp med den organisasjonen som jeg har forespeilet, og som jeg ønsker skal komme på plass.

Organisasjonen som Erlend Elias snakker om er en portal hvor samiske homofile kan møte likesinnede, og ha et forum å henvende seg til, samt ha noen å prate med.

– Jeg har opplevd forferdelige ting selv, og vet at folk er redde for å komme ut av «skapet».

– Hvis Sametinget går for det, så tror jeg det kommer til å bli kjempe positivt både for de samiske homofile og for de pårørende.