NRK Meny
Normal

Han må flykte fra havet

Brice Eningowuk smiler til tross for at et frådende hav snart har spist opp hele landsbyen hvor han er født og oppvokst.

Brice Eningowuk
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi må nok evakuere, men vi vet ennå ikke hvor vi skal flytte, sier Brice til NRK Sami Radio. Han er født og oppvokst i denne lille inuittlandsbyen Shishmaref.

Nå kan han og 600 andre innbyggere i den lille landsbyen kalle seg for klimaflyktninger.

Spist opp av havet

Shishmaref ligger i det såkalte Nome Census Area i Alaska, USA. Landsbyen er på Sarichef Island i Chukchi-havet nord for Beringstredet.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Effektene av de globale klimaendringene i Shishmaref er noe av det mest dramatiske verden hittil har sett. Temperaturøkningene har ført til en reduksjon av is i området, noe som igjen har ført til det som før har vernet landsbyen mot vinterstormene nå er borte.

Samtidig har permafrosten, som byen var bygget på, begynt å smelte. Dette har igjen gjort landsbyen mer sårbar for jorderosjoner.

I løpet av de siste årene har havet spist opp i gjennomsnitt 3,3 meter land i året i Shishmaref. Mange hus har allerede havnet i havet og flere står i umiddelbar fare.

– Ikke noe annet enn å flytte

Innbyggerne og amerikanske myndigheter har nå innsett at landsbyen er fortapt. En evakuering av hele landsbyen er det eneste sikre råd for fremtiden.

– Vi vet at vi ikke lenger kan bo her. Derfor håper vi at landsbyboerne ikke vil bli spredt for alle vinder og flyttet til forskjellige steder. Vi får håpe at det etableres et nytt samfunn et annet sted, håper Brice Eningowuk.

Han opplyser at det allerede er funnet alternative steder, men at det ennå ikke helt er bestemt hvor Shishmaref-befolkningen skal flyttes.

– Flyttingen trenger ikke bare å være negativ for oss. Kanskje vi nå kan få et nytt samfunn med en bedre infrastruktur og tilbud for befolkningen, sier Brice Eningowuk håpefullt.